VELIKI USPJEH: Na KBC-u Zagreb provedena retransplantacija srca

Samo ove godine u Kliničko bolničkom centru Zagreb odrađeno je 85 transplantacija srca, bubrega, jetre i pluća. U proteklih tjedan dana odradili su četiri presađivanja srca, od kojih se jedno odnosi na retransplantaciju. Radi se o medicinskom dostignuću koje je privilegija i u svjetskim razmjerima navode iz KBC-a Zagreb.

Svaki mjesec u prosjeku se presade tri srca, a ove godine na KBC-u Zagreb presađeno ih je 27. Prošlog tjedna, transplantacijski tim KBC-a postigao je uspjeh svjetskih razmjera. Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

“Četiri transplantacije srca u tjedan dana nema baš puno institucija u Europi koje se time mogu pohvaliti, pogotovo jedno dijete, tri odrasla, a od tih odraslih jedna retransplantacija.”

​Retransplantacija je napravljena na šezdeset jednogodišnjoj pacijentici kojoj je srce prvi put transplantirano prije dvadeset godina što predstavlja veliki uspjeh rekao je voditelj Odjela za anesteziologiju, poslijeoperacijsko zbrinjavanje i intenzivnu medicinu kardioloških i vaskularnih bolesnika Željko Čolak koji je sudjelovao i na prvoj transplantaciji.

“Takvi slučajevi pokazuju da je tradicija i uspješnost liječenja na KBC-u Zagreb dugotrajna.”Kako bi do transplantacije došlo potrebni su donori što je u Hrvatskoj zakonski poprilično dobro riješeno. Svaka preminula osoba po zakonu smatra se potencijalnim donorom organa, osim ako tijekom života nije iskazala protivan stav, a u praksi se još uglavnom traži i pristanak obitelji. Ovo je ukupno treća ikad retransplantacija napravljena u hrvatskom zdravstvu. Hrvatska je prva u Europi po broju transplantacija srca na milijun stanovnika što je odličan rezultat i trend koji se mora nastaviti smatra predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb Hrvoje Gašparović koji upozorava.

“Uznapredovalo srčano zatajenje je sigurno epidemija 21. stoljeća i o tome mislim da se zapravo premalo govori.” Stoga je bitna prevencija odnosno smanjenje faktora rizika koji uključuju pušenje, debljinu, pretjerano konzumiranje alkohola i prehranu s mnogo masnoća i soli kako bi se smanjila potreba za transplantacijom.