VELIKI POSAO NA JARUNU: Nije temeljito očišćen od Univerzijade, čekaju se studije za uređenje

Zagrebački Jarun nije temeljito očišćen od Univerzijade, godinama problem stvaraju lopoči i lokvanji. Grad provodi dvije studije koje bi trebale biti gotove za dva mjeseca. Jedna se tiče uređenja cijelog Jaruna, a druga je vezana za odmuljivanje jezera i napokon se zna koliko bi to grad moglo stajati.

Svako ljeto lopoči stvaraju problem, a osobito veslačima. Trener Krešimir Petrović navodi da se lopoči petljaju oko vesla, a puno se puta dogodilo da su se početnici zato prevrnuli.

Veslač Davor Poljančić kaže da su i oni sami raščišćavali lopoče koji su se nakupili.

Grad je naručio dvije studije. Jednu vezano za uređivanje cijelog sportsko-rekreativnog centra Jarun, a drugu za odmuljivanje jezera koje bi, prema riječima gradonačelnika moglo stajati više od 15 milijuna eura.

– Ona se bavi tehničkim metodama odmuljivanja, a tek kada varijante studije prođu elaborat zaštite okoliša moći će se zapravo procijeniti trošak, kao i hodogram koliko će dugo trebati da se odmuljivanje provede, rekla je za HRT Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

Do početka ozbiljnijih radova, Jarun i sportaši koji ondje treniraju ovise o redovitom održavanju.

– Na razini godine angažiramo vanjsku uslugu tvrtke koja ima mehanizaciju i koja nam to odrađuje, a otprilike je riječ oko 50 tisuća eura, kaže Jagoda Bončina Franjković, asistentica ravnatelja ustanove Upravljanje sportskim objektima.

Obje studije trebale bi biti gotove za dva mjeseca, a radne strojeve na Jarunu sigurno nećemo vidjeti prije 2025.

Dotad će, nadamo se, završiti projekt odmuljivanja Trakošćanskog jezera čije se pogreške ne bi trebale ponavljati.