VELIKI DATUM POVIJESTI: Međimurje obilježilo Dan sjedinjenja s mativom zemljom Hrvatskom

Svakog  9. dana u siječnju Međimurje obilježava jedan od najvažnijih datuma u svojoj povijesti – Dan sjedinjenja s maticom zemljom Hrvatskom. Tog dana 1919. godine velika narodna skupština okupila je na Franjevačkom trgu u Čakovcu oko 10 000 Međimuraca koji su donijeli odluku o odcjepljenju od Mađarske izrazivši pripadnost hrvatskom narodu.

Hrvatski sabor 2005. godine, na inicijativu tadašnjeg saborskog zastupnika Dragutina Lesara, 9. siječnja proglašava spomendanom, čime je davnom događaju i velikom ujedinjenju ljudi našega kraja dana zaslužena važnost.

Diljem Međimurja odana je počast prosvjetiteljima, ljudima koji su tada poveli narod u ujedinjenje osvijetlivši im važnost očuvanja materinjeg jezika, običaja i kulture kao glavnih preduvjeta za spas nacionalnog identiteta. Vijenac je položen kod rodne kuće dr. Ivana Novaka u Macincu, jednog od najzaslužnijih prosvjetitelja. Na Badnjak 1918. hrvatska vojska ušla je u Međimurje, što je inicirao upravo doktor Ivan Novak i što je u konačnici dovelo do velike narodne skupštine na Franjevačkom trgu. Počast je, uz predstavnike Općine Nedelišće na čelu s načelnikom Nikolom Novakom i njegovim zamjenikom Zlatkom Marciušem, predsjednikom Mjesnog odbora Macinca Ivanom Krištofićem, te uz prisustvo brojnih mještana, odao župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima.

Pozom je počast odana i akademiku Vinku Žgancu, paljenjem svijeća i polaganjem vijenca na njegovu grobu u rodnom Vratišincu. Žgančeve “Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja” odigrale su ključnu ulogu na mirovnoj konferenciji u Versaillesu te je navedeno djelo bilo jedno od glavnih dokaza pripadnosti Međimurja Hrvatskoj. Spomendan je obilježen i u Prelogu uz spomen na svećenika, pisca i vođu međimurskih intelektualaca Jurja Lajtmana, čije ime simbolizira borca za narod i njegov identitet.Vijence na grob Jurja Lajtmana položili su gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, župan Matija Posavec te predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Sve je nastavljeno na čakovečkom gradskom groblju, kod posljednjeg počivališta dr. Ivana Novaka. Počast velikanu odali su župan Matija Posavec, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga te gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini Važnu ulogu u stvaranju povijesti Međimurja u tim turbulentnim vremenima imao je i Kapistran Geci, franjevac i član Narodnog vijeća za Međimurje koji je otvorio veliku narodnu skupštinu u Čakovcu. Uspomenu na njega čuva i spomen-ploča na Katoličkom domu u Čakovcu, gdje je također položen vijenac. Odavanju počasti pridružio se gvardijan franjevačkog samostana fra Josip Grubišić, predvodeći molitvu, te članovi Matice hrvatske – Ogranka Čakovec na čelu s predsjednikom Zoranom Turkom, predstavnici Zrinske garde Čakovec, Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, županijski vijećnici i građani. Tom prigodom župan Posavec je rekao:

“U povijesti našega kraja bilo je nekoliko velikih prekretnica, no sve ukazuju na samo jedan zaključak – Međimurje i Međimurci uvijek naprave veliki korak naprijed kada ih pokreće zajedništvo i solidarnost. To su vrline koje krase i današnje generacije ljudi, a povijest nam dokazuje da smo ih baštinili od naših predaka. Neka nam prosvijećenost i smjelost ljudi, čije smo grobove i spomen-obilježja danas obišli, budu putokazi na stazama kojima kročimo danas”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!