VIDEO: AVION PAO U MORE – Ovo su trenuci pada, pronađena olupina zrakoplova

egyptair, zrakoplov

Airbus A320-232 kompanije EgyptAir koji je letio od Pariza do Kaira, s brojem leta MS804 nestao je rano jutros s radara kontrole letenja nakon što je ušao u egipatski zračni prostor.

Egipatski su stručnjaci za zrakoplovstvo potvrdili pronalazak olupine. Nađena je u blizini grčkoga otoka Karpathosa.

‘Pronašli smo olupinu’, kazao je podpredsjednik EgyptAira Ahmed Adel u ekskluzivnom intervjuu CNN-ovoj Christiane Amanpour.

Egipatski ministar civilnog zrakoplovstva Fathy izjavio je kako je veća vjerojatnost da je uzrok nesreće teroristički napad nego tehničke poteškoće.

Na službenom Twitteru kompanije EgyptAir piše da je let MS804, sa 59 putnika i 10 članova posade, koji je sinoć u 23:09 poletio sa aerodroma Charles de Gaulle u Parizu nestao s radara rano jutros.

Egipatske su vlasti objavile da se zrakoplov srušio. Prema zadnjim informacijama zrakoplov je ipak poslao poziv u pomoć.

Grčka je pokrenula potragu u području južnog Mediterana gdje je s radara avion nestao. Izvor iz Ministarstva obrane rekao je da istražuju prijavu kapetana trgovačkog broda koji je prijavio ‘plamen na nebu’ na 130 nautičkih milja južno od Karpathosa.

Potvrđeno je da je egipatska vojska četiri minute prije nestanka aviona s radara dobila poziv u pomoć, a grčka mornarica je potvrdila da su vidjeli eksploziju na nebu istočno od Karpathosa.

Grčki kontrolori leta potvrdili su informaciju da su razgovarali s dvojicom pilota iz nestalog zrakoplova i da im oni nisu prijavili nikakve probleme s motorom ili letjelicom dok su prelijetali grčki zračni prostor.

Navodi se kako je avion najvjerojatnije pao u Sredozemno more. Francuske vlasti objavile su da nije isključena ni jedna teorija vezano uz nestali zrakoplov. Francuska vlada otvorila je krizni štab.

Egipatskim zrakoplovom upravljao je pilot Mohammed Said Ali Shaqir koji ima više od 6.000 sati leta, objavila je egipatska zrakoplovna kompanija.

Egipatska avio kompanija je priopčila nacionalnost 56 putnika koji su se ukrcali na nestali avion: U zrakoplovu je bilo 30 Egipćana, 15 Francuza, 2 Iračana, 1 Britanac, 1 Belgijanac, 1 Kuvajčanin, 1 Saudijac, 1 Sudanac, 1 državljanin Čada, 1 Portugalac, 1 Alžirac i 1 Kanađanin.

https://www.youtube.com/watch?v=5MnyPTl0UHk