VELEPOSLANIK SLOVENIJE U MEĐIMURJU: Snaga EU leži na snazi regija njezinih zemalja članica

U nastupnom posjetu Međimurskoj županiji boravio je veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Gašper Dovžan, koji je sa suradnicima održao radni sastanak sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem.

Otvorene su teme nastavka suradnje pograničnih područja obiju zemalja, ranije već snažno razvijene putem Intereg projekata.

„Međimurska županija već je uspješno provela niz Interreg projekata s partnerima iz Slovenije te smo spremni za nastavak te nadgradnju suradnje jer ona, osim jačanja veza između ljudi u pograničnom području, daje dodatni impuls razvoju gospodarstva prijateljskih zemalja. U Međimurju i slovenske tvrtke otvaraju svoje pogone te zapošljavaju značajan broj ljudi, a tijekom 2021. godine iz Međimurske županije u Sloveniju je izvezeno robe u vrijednosti od skoro 600 milijuna kuna, što je tada predstavljalo povećanje od oko 19 posto u odnosu na 2020. Uz područje gospodarstva pogranične općine u Međimurju sa slovenskim susjedima razvijaju suradnju i na području kulture, obrazovanja, sporta i mnogih drugih“, istaknuo je župan Matija Posavec.

Međimurju  je donedavno državna granica sa Slovenijom bila tek administrativni pojam, ali ne i barijera prijateljstvu, što je istaknuo i veleposlanik Gašper Dovžan: „Zahvaljujem Međimurskoj županiji što je pomogla slovenskim tvrtkama da i na vašem području razvijaju svoju proizvodnju. U pograničnim područjima granica ljudima nikada nije bila barijera, a ulaskom Hrvatske u šengenski prostor suradnja može biti još lakša. Međimurska županija je na trećem mjestu među hrvatskim regijama prema gospodarskim rezultatima suradnje sa Slovenijom i predvodnica u vašoj zemlji u mnogočemu, stoga vam čestitam i na nedavno osvojenoj nagradi za održivi turizam“, naglasio je veleposlanik Dovžan.

Župan i veleposlanik dijele mišljenje da slovenski i hrvatski pogranični krajevi imaju jako dobru perspektivu kada je riječ o razvijanju modela suradnje i stvaranju zajedničke europske priče dvaju prijateljskih zemalja.

Na sastanku su otvorene i teme vezane uz poboljšanje prometne povezanosti u pograničnim područjima, zajednički razvoj turizma te revitalizaciju starih graničnih prijelaza, a veleposlanik Gašper Dovžan dodao je da će se založiti i za što skorije uklanjanje žilet-žice što je i obećala nova slovenska Vlada.

„Snaga Europske unije leži na snazi regija njezinih zemalja članica te je to koncept i filozofija koju njegujemo u Međimurskoj županiji“, dodao je župan Matija Posavec.