VAŽNO ZA UMIROVLJENIKE: Kako do energetskog dodatka ako imate staža u inozemstvu

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) podsjećaju korisnike hrvatskih mirovina s inozemnim elementom na rok 30. lipnja, do kada Zavodu za mirovinsko osiguranje moraju dostaviti dokaz o iznosu inozemne mirovine za ožujak 2022. godine radi isplate energetskog dodatka.

Kako piše mirovina.hr, većina umirovljenika dodatak je već dobila, ali stotinjak tisuća umirovljenika koji imaju nešto staža izvan RH moraju ispuniti formular i predati ga Zavodu kako bi dodatak dobili u srpnju.

Pod inozemnim elementom mirovine misli se na korisnike koji uz hrvatsku mirovinu primaju i dio mirovine iz inozemstva, ali i na one koji imaju nešto staža u inozemstvu, ali na osnovu tog staža ne primaju nikakvu mirovinu.

Prva skupina do 30. lipnja HZMO-u mora dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine za ožujak 2022. godine, a druga skupina u formularu treba odabrati izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu. Dokaz o visini inozemne mirovine može biti:

-potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2022.

-potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2022. u netoiznosu

Obrazac možete ispuniti u lokalnoj ispostavi Zavoda, a potrebne podatke možete ispuniti i online. Treća opcija jest preuzimanje i popunjavanje tiskanice koju zatim treba uručiti Zavodu.