UŽARENO UOČI IZBORA: Pogoduje li predsjednica građanima ili HDZ-u?

kolinda grabar kitarović

Predsjednica Republike raspisat će izbore 15. srpnja no odluka će stupiti na snagu najvjerojatnije dva tjedna kasnije. Neuobičajenu odluku opravdava namjerom da kampanja ne bude preduga a građani prezasićeni. Ide li time na ruku HDZ-u?

Piše: Adrian De Vrgna (Media servis)

Nakon raspuštanja Sabora s odgodom, slijedi i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora s odgodom. Kolinda Grabar-Kitarović namjerava raspisati izbore 15. ovog mjeseca ali odluka bi postala važeća 1. kolovoza. Preferira 11. rujna za izlazak na birališta, što je ujedno zadnji rok prema Ustavu.

Dvotjedni rok za predaju izbornih lista počeo bi 2. kolovoza. Predsjednica svoje namjere pravda time da su građani zasićeni politikom i želi kraću kampanju odvojenu od sezone godišnjih odmora i proslave Oluje, te sinjske Alke, potvrđeno nam je iz njezinog ureda.

HDZ, koji će na izborima 17. srpnja dobiti novog šefa, i to Andreja Plenkovića, koji se jedini i kandidirao, dobit će na vremenu za formiranje i lista i koalicija. No Sanja Putica iz Predsjedništva za MS ne misli da im se ide na ruku.

“Ja ne bih kalkulirao i prepustit ću to građanima je li to tako. Interes je građana da se na izbore izađe što prije i da riješimo situaciju koja se dogodila odgovornošću HDZ-a i Mosta, šest mjeseci eksperimenta i kaosa i da krenemo kao normalna država”, rekao je Maras.

U SDP-u, barem ne javno, ne žele spekulirati podređuje li se interes građana interesu HDZ-a. Gordan Maras:”Ja ne bih kalkulirao i prepustit ću to građanima je li to tako. Interes je građana da se na izbore izađe što prije i da riješimo situaciju koja se dogodila odgovornošću HDZ-a i Mosta, šest mjeseci eksperimenta i kaosa i da krenemo kao normalna država”, rekao je Maras.

U međuvremenu, HSS odlučuje hoće li koalirati s SDP-om. Tomu je sklon šef stranke Krešo Beljak a protiv su bivši čelnik Hrg i europarlamentarka Petir.

Navodno SDP nudi funkcije koje se teško mogu odbiti što, opet navodno, izaziva nezadovoljstvo u HNS-u. I HDZ bi htio vidjeti HSS na svojoj strani, a ta je stranka ranije bila i s lijevima i s desnima. Bez obzira na predsjedničine namjere, HSS neće odgađati odluku, potvrdio nam je Beljak.

“Ja sam predsjednik stranke koji nije sklon ničemu drugome nego poštivanju volje većine članova Glavnog odbora. Vjerujem u demokraciju, nisam nikoga nagovarao, nametnuo svoje stajalište niti osobno niti preko medija. Glavni odbor je tijelo u kojem su svi važniji ljudi stranke prisutni, to je 134 ljudi. Siguran sam da će donijeti odluku koja je u ovom trenutku najbolja za Hrvatsku i za HSS kao stranku”, kazao je Beljak.

Za to vrijeme raspad u HSP-u AS. Iz zadarskog ogranka odlazi 1,500 članova nezadovoljni prvacima Čorićem i Tepešom.

I dok im ovi žele sreću, Rudolf Dvorski iz zadarskog ogranka koji nestaje, dao je svoje viđenje problema:

“Reći ću što nam je prelilo čašu. Zadnjih par mjeseci imate i sami priliku vidjeti od pravdanja određenih ljudi, naša stranka je postala glasnogovornik drugih stranaka, naša stranka je postala filijala drugih stranaka, naša stranka više nije bila svoja stranka nego na žalost tuđa stranka”, poručio je Dvorski.

Hoće li Plenkovićev HDZ s esktremnim desničarima kao što je to činio Karamarko, još se ne zna. Zna se da s Mostom neće ni lijevi ni desni. Oni svoj izlazak na izbore najavljuju samostalno.

 

Komentiraj