UZ VELIKE PLAĆE: Političarima iz džepa građana 2.500 kuna za najam stana i 500 za režije

sabor

Dobro zarađuju naši političari, a uz to imaju i mnoge privilegije. U Hrvatskoj ljudi jedva preživljavaju pa od plaće od tri ili četiri tisuće kuna moraju prehraniti obitelj. Ili  od plaće koja je 4.500 kuna moraju platiti podstanarstvo ili kredit za stan minimalno 1.500 do 2.000 kuna.

Ali, saborskim zastupnicima i državnim dužnosnicima nije teško. Zakonski im pripadaju i mnoge druge povlastice. Tako i pravo na najam stana ako žive više od 50 kilometara izvan Zagreba. Tu mogućnost za sada je iskoristilo 65 saborskih zastupnika i deset članova Vlade.

Koriste gospoda s dobrim plaćama i državne stanove za službene potrebe. U njima je trenutačno i pet članova nove Vlade, potpredsjednik Božo Petrov i ministri Ante Šprlje, Tomislav Tolušić, Lovro Kuščević, i Predrag Šustar. A bit će ih još, jer petorica novih ministara dobila su suglasnost da stanove unajme na slobodnom tržištu. Valja reći kako je to moguće kada Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) trenutno nema odgovarajućih nekretnina.

Iz vlastitog dsžepa oni plaćaju najamninu od 5 kuna po četvornom metru, a razliku plaćaju građani – iz državnog proračuna, iz kojeg im je za to odobreno 2.500 kuna za najam stana i još 500 kuna za režije. Uz to gospoda zastupnici mogu birati žele li unajmiti stan od Dudi-a ili pak u privatnom aranžmanu.

Naravno, u trakavici oko imenovanja. kada još nisu imenovani niti svi ministri, niti zamjenici i pomoćnici bit će još zahtjeva.

Čudno da sada šute oni iz Mosta, koji su tako glagoljivo govorili o smanjenju svih mogućih privilegija. Omililo im se. Kako? Na račun onih koji u Hrvatskoj teško rade za male plaće ili bolje rečeno crkavicu. (p. m.)