UVJETI ZA RESTORANE: Moraju ispuniti sljedećih 11 točaka za nastavak rada

Nakon što je zatvoren 31 ugostiteljski objekt zbog određenih sigurnosnih propusta, u Državnom inspektoratu u podne bi trebao početi sastanak s predstavnicima ugostitelja i turističkih djelatnosti.

HZJZ na svojim je web stranicama objavio popis 11 točaka funkcioniranja ugostiteljskih objekata. Čim ugostitelji ispune sve te uvjete, moći će nastaviti s radom.

“1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu

2. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.

3. Potrebno je osigurati razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od međusobno ukoliko jedan naplaćuje a drugi izdaje.

4. Preporuča se gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu

5. Ukoliko je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama

6. Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak a nakon svakog kupca se pult dezinficira

7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno) organizirati, prodavač mora obavezno dezin izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti

8. Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze vidljiva mjesta.

9. Ukoliko je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da s odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska

10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri

11. Ako je organiziran drive poštivati mjere navedene pod točkama Upute za ugostiteljske objekte ugostiteljskim objektima iz skupina: Restorani pivnica, buffet, krčma i klet) i Cattering objekti uz pridržavanje svih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja na način kako slijedi: Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca međusobno ukoliko jedan naplaćuje a drugi izdaje. reporuča se gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

Ukoliko je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama a postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak a nakon svakog kupca se pult dezinficira ak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze. Ukoliko je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da s odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.

Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu. neposredno ispred vrata pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao prodavača i kupca, te prodavača pregrade/zaštite od kako bi bili ispunjeni svi koliko je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama. a postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak a nakon svakog kupca se pult dezinficira. ak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od (odnosno da jedna osoba preuzima, ukoliko to nije moguće ficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i Ukoliko je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.

Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti. Ako je organiziran drive-in sistem zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.