USKORO NOVA IMENA ULICA: Evo tko sve čeka da dobije ulicu, trg ili park u Zagrebu

“Potrudit ćemo se pronaći adekvatnu javnu površinu kako bismo odali počast našoj hrabroj sugrađanki Ankici Lepej i zabilježili tragičnu smrt obitelji Zec. Imenovanja će biti podsjetnik za snaženje demokracije i politike nenasilja”, obrazložila je Rada Borić iz Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Zagreba.

Kako donosi Jutarnji list, na sjednici odbora donijete su još neke odluke. menovanjem jednog parka po Otti Berger vraćen dug znamenitoj dizajnerici, umjetnici tekstila i predavačici u Bauhausu, koja je ubijena, kao i njezina obitelj, u Auschwitzu 1944. Prilaz kod kina Tuškanac imenuje se Prilazom Ante Peterlića, a ulicu, trg ili park trebaju dobiti dvije zaslužne žene, a to su istaknuta povjesničarka Mirjana Gross i arhitektica i likovna kritičarka Antoaneta Pasinović.

U Fond imena upisani su i čuveni stolnotenisač Dragutin Šurbek i Zlatko Kranjčar, nekadašnja legenda Dinama. Prema proceduri, Skupština dodjeljuje imena na prijedlog ovog odbora. Prema Radi Borić, optimalna lokacija za Šurbeka i Kranjčara jest naselje Jarun, gdje su brojne ulice imenovane po sportašima.

Inače, na listi čekanja  ima još istaknutih imena kao što su Arsen Dedić, Anka Butorac, Joža Horvat, Nelson Mandela, Johannes Guttenberg, Tomislav Židak…

Među prijedlozima još nema zahtjeva da se vrati naziv Trga maršala Tita, što je ideja Viktora Gotovca, čelnika zagrebačkog SDP-a.