USKOK OBJAVIO: Evo za što sve sumnjiče Josipu Pleslić ex Rimac

O najnovijoj aferi s kojom se povezuje i nekadašnja državna tajnica Josipa Pleslić (bivša Rimac), oglasio se i USKOK.

Potvrdili su da su sumnje u malverzavcije vezne za natječaj na Sveučilištu u Zadru, a objavili su i novi detalj prema kojem je, sumnja USKOK, Rimac za tvrtku Graditelj svratišta urgirala i u HŽ Infrastrukturi.

Točnije,  kada je ova tvrtka bila treća po redu u nabavi “Izvođenje radova na obnovi prijemne zgrade Osijek” trgovačkog društva HŽ Infrastruktura d.o.o., Ante Stanišić je, piše USKOK, od Rimac zatražio “da se založi kod predsjednika uprave tog društva da tvtka Graditelj svratiša bude izabrana kao najpovoljniji ponuditelj”, što je Rimac, sumnja USKOK, i prihvatila.

USKOK navodi da je od predsjednika uprave HŽ infrastrukture tražila da se, “neovisno o stvarnom stanju, u drugim boljim ponudama u toj nabavi pronađe greška. No, on nije postupio po njezinom traženju.”

“Zauzvrat je Rimac, sukladno dogovoru sa Stanišićem, od siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. godine u Zagrebu koristila stan u vlasništvu tvrtke Graditelj svratišta bez plaćanja režijskih troškova čime joj je pribavljena protupravna korist od najmanje 27.974,14 kuna. Osim toga joj je Stanišić na trošak tvrtke omogućio besplatnu nabavu i ugradnju opreme u kući u Vodicama, u vrijednosti od najmanje 20.037,60 kuna”, navodi USKOK, prenosi N1,

Potvrđeno je i ono što su mediji jučer javljali da se sumnja da je bivša rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican tražila da Sveučilište ne naplati bankovnu garanciju koju je tvrtka Graditelj svratišta priložila u sklopu natječaja za radove na studentskom domu.

“Nakon što je Sveučilište u Zadru zatražilo isplatu garancije od 1.450.000,00 kuna, koju je tvrtka pribavila za potrebe otvorenog postupka javne nabave velike vrijednosti s namjerom zaključenja ugovora o javnoj nabavi za predmet nabave ‘Izvođenje radova na izgradnji Studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru’, Rimac je na traženje Stanišića od Vicane zatražila da protivno interesima Sveučilišta u Zadru opozove navedeni zahtjev za naplatu. To je Vican, tvrdi USKOK, i učinila, iako su bili ispunjeni uvjeti za naplatu garancije, čime je navodno oštetila Sveučilište u Zadru za 1.450.000,00 kuna, u korist Stanišićeve tvrtke”.