URSULA VON DER LEYEN: Cjepivo krenulo iz Pfizerove tvrtke u Belgiji – bit će dostupno svima

Europska komsija odobrila je cjepivo protiv koronavirusa, nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) za to dala preporuku.

Izvor: Media servis

Odobrena su cjepiva proizvođača BioNTech i Pfizer, a namijenjena su za prevenciju bolesti COVID-19 kod osoba starijih od 16 godina.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obratila se javnosti rekavši da je vrijeme za novo poglavlje u borbi protiv COVIDA-19.

”Kao što smo obećali, ovo će cjepivo biti dostupno svim zemljama Europske unije u isto vrijeme, pod istim uvjetima. Prve serija ovog cjepiva bit će isporučena iz Pfizerove tvornice u Belgiji, u sljedećih nekoliko dana.”

Odobrena su cjepiva proizvođača BioNTech i Pfizer, a namijenjena su za prevenciju bolesti COVID-19 kod osoba starijih od 16 godina. Cijepljenje bi u svih 27 zemalja članica trebalo početi 27. prosinca. Ursula von der Leyen istaknula je da je ovo cjepivo povijesni trenutak za europsku znanstvenu zajednicu.

”Prvo cjepivo protiv COVIDA-19 koje je dostupno u Europi je zapravo proizvod europske inovacije. BioNTech je dobio više od 9 milijuna eura iz istraživačkog fonda Unije za proizvodnju ove prijelomne tehnologije.”

Cjepiva ostalih proizvođača također će biti odobrena, ukoliko prođu evaluaciju. EMA je najavila kako će 06. siječnja objaviti mišljenje i za cjepivo tvrtke Moderna.