URED PREDSJEDNIKA: Premijer laže, UPRH je predlagao zajednički vijenac državnog vrha

Verbalni sukob predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića nastavio se i danas tijekom obilježavanje 30. obljetnice akcije “Plitvice”.

Milanović i Plenković odvojeno su postavili vijence, a prilikom razmjene epiteta Milanović je rekao da je premijerov ured obio zajedničko polaganje vijenaca zbog epidemioloških razloga, dok je Plenković izjavio da nikada nije bilo predviđeno zajedničko polaganje te da ih nitko nije pitao za zajednički protokol.

Premijeru su odgovorili iz Ureda predsjednika optuživši ga da laže i pritom priloživši pet dokumenata koji, kako tvrde, to dokazuju.

Priopćenje iz Ureda predsjednika, kao i dokumente koje su dostavili, prenosimo u cijelosti:

“Zbog interesa i istinitog informiranja javnosti o današnjem obilježavanju 30. obljetnice akcije „Plitvice“, moramo konstatirati, a i dokazat ćemo, kako predsjednik Vlade Andrej Plenković opet – laže.

Laže, kada tvrdi da „nas nitko nije pitao za zajednički protokol“. Ne samo da je Ured Predsjednika Republike pitao, već je i predložio organizatorima zajednički vijenac državnog vrha. Predložili smo to direktno organizatoru, Ministarstvu unutarnjih poslova Vlade RH, dakle ministarstvu koje vodi Plenkovićev potpredsjednik Vlade, Davor Božinović. MUP je to odbio i donio odluku da neće biti zajedničkog vijenca državnog vrha, pravdajući se „epidemiološkom situacijom“.

Krenimo redom u razotkrivanju Plenkovićeve laži. Pravdajući se „epidemiološkom slikom“, MUP je 22. ožujka 2021. obavijestio Predsjednika Republike da će se počast na Plitvicama odavati „sukcesivnim dolascima delegacija“ koji će biti „dogovoreni na razini Protokola“. (dokument 1)

Protokol Predsjednika Republike 25. ožujka 2021. stoga MUP-u „predlaže, ukoliko će polaganju vijenaca i paljenju svijeća prisustvovati Predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, zajednički vijenac državnog vrha.“ (dokument 2)

Istoga dana, iz MUP-a stiže odgovor u kojemu ignoriraju prijedlog o zajedničkom vijencu i – uz ponovno pozivanje na epidemiološku situaciju – najavljuju organizaciju sukcesivnog dolaska izaslanstava. (dokument 3)

„S obzirom da nismo dobili odgovor na naš prijedlog, znači li to da je prijedlog Predsjednika Republike odbijen?“, ponovio je pitanje Protokol Ureda Predsjednika u svom dopisu MUP-u. (dokument 4)

U konačnici, MUP odgovara da ostaju pri svojoj odluci da se vijenci polažu sukcesivno, prema satnici koju su oni odredili i zaključuju: „Ništa drugo osim navedenog nije nam bila vodilja prilikom odluke da se ne polaže zajednički državni vijenac, nego svaka institucija posebno“. (dokument 5)
Eto, dokazi da Plenković laže.

Predsjednik Republike već je ranije, poznato je, predlagao zajednički vijenac državnog vrha kada se obilježavaju za Hrvatsku važne obljetnice i blagdani. Trebalo je to i danas biti samorazumljivo – po defaultu, da nam i Plenković razumije – jer je pristojno i dostojno dana koji se obilježava. Ali ne, Plenković je valjda bio zabrinut da lički medvjedi ne pokupe koronu. Pa je došao i pokupio se.

Koliko je Plenković još i dvoličan u svojoj laži i „poštivanju“ epidemioloških mjera, vidjeli smo kada je u svoje izaslanstvo ugurao desetak dužnosnika. Uključujući i istog tog ministra, Božinovića, koji je odbio organizirati zajednički vijenac državnog vrha iz epidemioloških razloga. A trojica predsjednika, eto, nisu mogli biti jedno izaslanstvo”, stoji u priopćenju iz UPRH-a, a navedeni dokumenti dostupni su u galeriji.