UNATOČ ODLUCI VLADE: Voda u Zagrebu će poskupiti – kaže gradonačelnik

Vlada je na sjednici donijela odluku da se primjena uredbe o visini naknade za korištenje voda odgodi za godinu dana. Na taj način pokušavaju spriječiti najavljeno poskupljenje vode za građane, posebno u gradu Zagrebu. No, čini se da željeni efekt nije postignut, barem ne u potpunosti.

Izvor: Media servis

Do poskupljenja u Zagrebu će doći, ali će zbog ove odluke ono biti manje od najavljenih 20 posto. Također, voda neće poskupjeti već prvog siječnja nego u mjesecima kasnije, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Ne slaže se s ministrom kako do poskupljenja ne mora doći jer se po njegovom mišljenju investicije u vodoopskrbnu mrežu moraju dogoditi, a o odluci Vlade je rekao:

“Pozdravljam odluku Vlade vezanu za odgodu uredbe. Automatski to znači da ona četvrtina poskupljenja koja smo govorili, automatski ćemo to eliminirati. Vidjet ćemo, isto tako da što više odgodimo poskupljenje, da ga još smanjimo ako je to moguće da apsorbiramo ove gubitke. Međutim, nužno je da do poskupljenja dođe zbog investicija jer ovakvo stanje s vodoopskrbnom mrežom u gradu Zagrebu je apsolutno neodrživo.”

No, oporba u gradu Zagrebu ne slaže se s gradonačelnikom. HDZ-ov Mislav Herman za Media servis tvrdi kako je ovom odlukom Vlade odluka o poskupljenju vode za građane neutemeljena, a kada se priča o povećanju cijene zbog obnove vodoopskrbne mreže kaže:

“Ja bih podsjetio gradonačelnika kako proračun koji on predlaže za 2023. godinu iznosi 16,6 milijardi kuna što je do sada rekordno visok proračun. Mislim da se unutra u svakom slučaju može naći koja kuna potrebna za obnovu dotrajale i potresom oštećene vodovodne mreže. Pozivam gradonačelnika još jednom da nešto napravi i sam, a da ne plače i da stalno ne traži pomoć od Vlade i europskih sredstava.”

Sličnog stava je i oporbeni zastupnik gradske skupštine iz redova HSLS-a Darko Klasić koji je za Media servis rekao:

“Pa moram vam priznati iskreno da u proračunu Zagrebačkog holdinga nismo vidjeli nikakve kapitalne projekte što se tiće obnove zagrebačkog vodovoda. Da je ugrađeno u proračun onda bi to imalo nekakvog smisla. Nažalost, evo, meni se čini da je to izostalo, tako da mislim da nema opravdanja, pogotovo sada kada je Vlada izašla van s ovim prijedlogom. To mi se čini previše ad hoc riješenje da se donosi preko noći, neke odluke koje nisu dobro promišljene.”

Prema svemu sudeći zagrepčane sljedeće godine očekuje poskupljenje vode no, ostaje otvoreno pitanje koliko će poskupljenje iznositi te kada će stupiti na snagu.