UMIROVLJENICI LOVE POSAO: Radi ih već oko 28.000 – i nisu tu samo oni s malim mirovinama

Umirovljeni liječnici u Hrvatskoj su se u velikom broju vratili na posao – svaki peti je ponovno obukao bijelu kutu i vratio se u ordinaciju.

Prema podacima Liječničke komore, na početku ove godine, od ukupno 3,5 tisuće umirovljenih liječnika, njih 639 je radilo četiri sata dnevno. U bolnicama je na pola radnog vremena zaposleno 153 umirovljenih liječnika, dok je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti najviše umirovljenih pedijatrica i pedijatara – njih 52.

Među 1,65 milijuna trenutno zaposlenih u Hrvatskoj, oko 28 tisuća su umirovljenici koji rade četiri sata dnevno, piše Večernji list. Dodatnih 30 tisuća zaposlenih nastavilo je raditi puno radno vrijeme i nakon 65. godine života, zakonske dobi za odlazak u mirovinu. Među njima su brojni liječnici, sveučilišni profesori, suci, državni službenici…

Iako se često smatra da su se umirovljenici vratili na posao iz nužde, mnogi to čine i zbog pružene prilike. Na primjer, pedijatrica s 43 godine staža preselila se u Križevce iz Novog Vinodolskog jer nije željela u mirovinu. Često se na četiri sata zapošljavaju visokoobrazovani ljudi koji ne obavljaju teške fizičke poslove, imaju relativno dobre mirovine, ali im znanje, status i zdravlje omogućavaju da nastave raditi.

Među zaposlenim umirovljenicima najviše je stručnjaka i znanstvenika (više od 4300), inženjera i tehničara (oko 4000), direktora i članova raznih državnih upravnih tijela i nadzornih odbora (oko 3500), uredskih službenika (oko 2000). Zanimljivo je da se na četiri sata zaposlilo oko 2000 umirovljenih vojnih osoba i nešto više od 1300 branitelja.

Hrvatska ima oko 31 tisuću umirovljenika u dobi od 55 do 59 godina, te 122 tisuće u dobi od 60 do 64 godine koji u normalnim okolnostima ne bi ni trebali biti u mirovini, budući da je zakonska dob za odlazak u mirovinu 65 godina. Druge europske zemlje godinama potiču zapošljavanje starije populacije i jači radni angažman žena, no našim su poslodavcima stariji radnici postali zanimljivi tek kad su ostali bez mladih.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!