ULIČNI RESTORAN S MICHELIN ZVJEZDICOM: U Bangkoku ga vodi legendarna Yai Fai

Jedini ulični restoran u svijetu koji ima Michelin zvjezdicu, onaj Yai Fai, posjetila sam sa svojom grupom u Bangkoku. Marko je satima čekao u redu da mi dobijemo mjesto u tom restoranu, a mi smo za to vrijeme uživali u gradu.

Napisala i snimila: Gordana Anders

Lilijan Suzwanrumpha je starija žena, ali je i jedina na svijetu, koja se za svoj posjed, ulični restoran u Bangkoku, može pohvaliti da popsjeduje Michelin zvjezdicu.

Cijeli život posvetila je hrani, uživala u pripremanju najstarijih thai recepata. Gosti, posebno turisti, oduševljeni su tom kuhinjom.

Restoran_ IMG_20200303_190830

Restoran ima vrlo skromnu opremu, uglavnom sve u drvetu, ali dočekati mjesto… e to je priča za sebe. Na zidovima opločenim starim, zelenim pločicama vise neke važne fotografije. Na jednoj sam prepoznala belgijsku princezu. Znači tu zavire i značajniji gosti. No nisam uspjela saznati, da li i oni čekaju na red.

Neumorna vlasnica stalno na radnom mjestu
Neumorna vlasnica stalno na radnom mjestu

Lilijan radi svaki dan, šest dana u tjednu, i u njezinoj, otvorenoj kuhinji, možete pratiti pripremu svakog obroka. Ona je sama kuharica i ne dozvoljava nikome da ju zamijeni. Kuha ili priprema obroke u posebnom izdanju, na otvorenoj vatri. Žena nosi gumene čizme, crvenu šminku za usne i neizbježne skijaške naočale, po kojima je poznata.

Valja strpljivo čekati kako bi se uhvatilo mjesto
Valja strpljivo čekati kako bi se uhvatilo mjesto

Ne pati od statusa i simbola, radi u hlačama i pregači. Tako svaki dan, od podneva do kasno u noć. Pomažu joj samo članovi obitelji. Njezina kćerka i još nekoliko njih zaduženi su za priloge i pranje suđa. Oni joj dodaju razlupana jaja ili priloge za pripremu obroka. No nitko od njih nije voljan preuzeti restoran, tako da ona i danas sama radi. Pitanje je do kada?

Restoran je posjetila i belgijska princeza
Restoran je posjetila i belgijska princeza

Konkurencija u gradu je ogromna, a 72-godišnja žena dnevno radi ovaj težak posao i po 12 sati. U Tajlandu, posebno u Bangkoku ona je već legenda. Pravo joj je ime Yai Fai a tako se zove i njezin ulični nagrađeni restoran.

Ovako izgleda lista čekanja
Ovako izgleda lista čekanja
Komentiraj