UKRAJINCI SLAVE: Vratili Herson, a Rusi proglasili gradić Heničesk glavnim gradom regije

I dok Ukrajinci slave vraćanje Hersona, jednu od četiri regije koje je anektirao ruski predsjednik Vladimir Putin, Rusi su proglasili Heničesk privremenim glavnim gradom regije Herson. Istodobno, pregovori UN-a s Rusijom o izvozu ukrajinskih žitarica još uvijek su bez pomaka, sedam dana prije isteka sporazuma.

Izvor: Media servis

Ukrajinci slave nakon zauzimanja Hersona. U nesvakidašnjim prizorima oduševeljeno stanovništvo dočekalo je vojnike na jugu Ukrajine, nakon što su oružane snage postigle ogroman napredak. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oduševljeno se obratio građanima i oslobođenje Hersona nazvao povijesnim danom.

“Vraćamo jug naše zemlje, vraćamo Herson. Specijalne jedinice već su u gradu. Hersončani su čekali. Nikada nisu odustali od Ukrajine. Nada za Ukrajinu je uvijek opravdana – a Ukrajina uvijek vraća svoje. Sretan sam kad vidim kako su ljudi, unatoč svim prijetnjama, unatoč represiji i zlostavljanju okupatora, njegovali ukrajinske zastave, vjerovali u Ukrajinu…”

U međuvremenu, objavljene su nove satelitske snimke mosta Antonovski, ključnog cestovnog prijelaza koji povezuje oslobođeni grad Herson na jugu Ukrajine i istočnu obalu Dnjepra, na koju su se povukle ruske snage. Fotografije prikazuju da su dijelovi mosta potpuno nestali. S druge strane, glasnogovornik Kremlja Dmitij Peskov medijima je poručio kako se specijalna vojna operacija nastavlja te kako ovo nije nikakvo poniženje za Rusiju. O vojnim aktivnostima tradicionalno je izvijestio glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov:

“U 5:00 ujutro po moskovskom vremenu završeno je prebacivanje jedinica ruskih trupa na lijevu obalu rijeke Dnjepar. Niti jedan komad vojne opreme ili vojnik nisu ostavljeni na zapadnoj obali. Prilikom povlačenja ije bilo gubitaka ljudi i ili opreme. Na lijevoj obali Dnjepra ruske oružane snage zauzele su unaprijed pripremljene obrambene linije.”

Državna ruska novinska agencija Tass izvještava da je Alexander Fomin, jedan od članova administracije koju je nametnula Rusija u okupiranoj Hersonskoj oblasti, rekao da je Heničesk proglašen glavnim gradom regije Herson. Taj lučki grad na Azovskom moru okupiran je od 27. veljače. Vrlo je blizu granice s Krimskom regijom, ali je značajno udaljen od grada Hersona i rijeke Dnjepar.

UN je u Ženevi održao razgovore s ruskim dužnosnicima o sporazumu o izvozu ukrajinskih žitarica, koji istječe 19. studenog, ali dogovor nije postignut. Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba jutros je optužio rusku stranu za “tihu sabotažu” te poručio da namjerno odugovlači s produljenjem sporazuma. Cilj je sporazum koji je sklopljen 22. srpnja uz posredstvo UN-a i Turske, produljiti na još godinu dana.