UKRAJINA NAJAVILA: Otvaramo “centre nepobjedivosti” s grijanjem, strujom, vodom i internetom

Uslijed teških oštećenja energetske infrastrukture, Ukrajina otvara “centre nepobjedivosti” s grijanjem, strujom, vodom i internetom za građane. Bitke na bojištu su nastavljene, kao i međusobne optužbe zaraćenih strana za napade.

Izvor: Media servis

Nemilosrdni ruski napadi uzrokovali su teška oštećenja energetske infrastrukture diljem Ukrajine. Stoga je ukrajinska vlada obećala izgraditi skloništa za grijanje te opskrbu strujom i vodom. Prvi čovjek Ukrajine Volodimir Zelenski izvijestio je kako je pripremljeno više od četiri tisuće takvih skloništa, a u planu ih je još.

‘‘Ako se ponovno dogode masovni ruski udari i ako se oprskrba električnom energijom ne može obnoviti u roku od nekoliko sati, aktivirat će se rad Centara nepobjedivosti – sve osnovne usluge će biti tu, uključujući i električnu energiju, mobilne komunikacije i internet, toplina, voda i prva pomoć oprema. Apsolutno besplatno i 24/7‘‘.

Kada smo već kod energenata, polemike se vode i oko plina. Naime, ruska državna plinska kompanija Gazprom zaprijetila je da bi već sljedećeg tjedna mogla srezati opskrbu Europe plinom te je optužila Ukrajinu da zadržava količine plina koje su bile namijenjene Moldaviji. Oglasio se i potpredsjednik moldavske vlade Andrei Spinu koji je demantirao ruske tvrdnje poručivši da Gazprom optužuje Ukrajinu i Moldaviju za nešto što se ne događa te da će sav plin isporučen desnoj obali Moldavije platiti Moldavija.

A na terenu su nastavljene borbe. Rano jutros ruski projektil pogodio je rodilište bolnice Vilnianska u blizini Zaporižje objavio je guverner regije Oleksandr Starukh na Telegramu. U napadu je ubijeno novorođenče. Ukrajinska služba sigurnosti i policija izvele su raciju manastira Pravoslavne crkve u Kijevu. Rusko ministarstvo vanjskih poslova raciju je nazvalo neopravdanom te kritiziralo Ukrajinu zbog, po njima, “bezbožnog”, “divljačkog” i “nemoralnog” napada na manastir.Dodajmo kako će Velika Britanija prvi put od početka rata poslati helikoptere u Ukrajinu, potvrdio je to britanski ministar obrane Benn Wallace.