UKINUTA OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA: Horvatinčić će opet na sud zbog nesreće u kojoj je usmrtio Talijane

tomislav horvatinčić

Vijeće zadarskog Županijskog suda srušilo je oslobađajuću presudu Tomislavu Horvatinčiću i odlučio je da će mu se suditi ponovo pred potpuno izmijenjenim vijećem.

U obrazloženju navode da je sutkinja Maja Šupe u listopadu prošle godine počinila bitne povrede kaznenog postupka, jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni zbog čega ju nisu mogli ni preispitivati.

Sutkinja je posebno je proturječna bila kad je prihvatila sinkopu odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt talijanskih supružnika Salpietro.

Suci ističu da je prvostupanjski sud samo na temelju Horvatinčićeve obrane i iskaza Anice Đerđe koja je u vrijeme nesreće bila s Horvatinčišćem na gliseru, te iskaza još nekoliko svjedoka i vještaka zaključio da je on mogao imati sinkopu.

Suci su ocijenili i da je bitna povreda kaznenog postupka bila i izdvajanje skice nesreće koju je Horvatinčić napravio neposredno nakon nesreće koju su izdvojili kao nezakonit dokaz.

Valja podsjetiti kako je u pomorskoj nesreći koja se dogodila 6. kolovoza 2011. godine Horvatinčić gliserom Santa Marina nedaleko od Primoštena u punoj brzini, sa 26,3 čvora, udario u jedrilicu Santa Piacenza i usmrtio supružnike Francisca i Marinellu Salpietro iz Padove.

Komentiraj