UGROZA MALIH PROIZVOĐAČA: Hrvatska uvozi i rakiju sumnjive kvalitete

Na listi uvoznih proizvoda našla se čak i rakija, ali se ne uvozi iz zemalja Europske unije, nego iz Bosne i Hercegovine. Domaći proizvođači žale se da ih država ne štiti.

I ove će se godine u Hrvatskoj proizvoditi vrhunska rakija, ali ona domaćim proizvođačima zadaje glavobolje. Ne zbog alkohola, već zbog toga što im je jedva isplativa. Problem je uvoz rakije i to ne iz Europske unije.

“Nelojalna konkurencija. Iz Srbije i Bosne ulaze velike količine rakije upitne kvalitete i to je nešto s čime se mali proizvođači ne mogu boriti i pitanje je dana kada će doći i do problema”, rekao je za Novu TV Davorin Škoflek, upravitelj udruge proizvođača rakije.Srbija je otišla korak dalje. Njihova je šljivovica na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine. I kod nas se itekako pije pa svaki ugostitelj ima svoju računicu.

“Rakija je, od žestokih pića, sigurno broj jedan. Posebno u prijepodnevnim satima gdje većina gostiju, pa čak i uz kavicu voli popit jednu rakijicu. U pravilu je to šljivovica”, ispričao je ugostitelj Tomislav Vajda za Dnevnik Nove TV.

Problem je i u tome, govore proizvođači, što rakija ima status jeftinog, gastarbajterskog pića. Nazivaju je brljom. Velika je predrasuda, ističu, da se rakija mora piti na eks. U njoj se može uživati kao u najfinijem francuskom konjaku ili vinjaku.