UGOSTITELJI PLENKOVIĆU: Tražimo pomoć i dalje od lipnja – za svaki mjesec ograničavanja u radu

Pozitivne reakcije stižu na odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom se od sutra ublažavaju brojne mjere uvedene zbog epidemije koronavirusa. Razgovarali smo s organizatoricom vjenčanja, vlasnikom plesne škole te ugostiteljicom – neki su zadovoljni više, neki manje. 

Izvor: Media servis

Dugoočekivano popuštanje mjera doslovno je pred vratima. Ugostiteljski objekti dobivaju jedan sat rada više – umjesto do 22, radit će do 23 sata, a novost je i da će restorani i kafići koji poslužuju hranu moći raditi i unutra. No, loša je vijest da će caffe barovi koji poslužuju samo pića do daljnjeg raditi samo na terasama.

Razgovarali smo s predsjednicom Nezavisne udruge ugostitelja Žakline Troskot koja je istaknula da su zadovoljni što je napravljen korak naprijed, no ukazuje na problem: “Međutim, nismo sretni što smo opet razdvojeni i što se unutar naše ugostiteljske djelatnosti dijeli i opet nas razdvaja da su jedni otvoreni, a drugi zatvoreni, kao što smo već imali slučaj. Voljeli bismo da svi skupa radimo. Imamo kolege koji nemaju terasu, oni ne rade od 28. studenog i tu nitko od nas nije zadovoljan i sretan.”

Mnogi se pitaju hoći li sada lokali kojima je uskraćena mogućnost da rade i u zatvorenom prostoru u svoju ponudu uvesti i hranu. Troskot kaže – vremenski i financijski to je teško moguće. Neki ugostitelji su zbog neravnopravnosti najavili ustavne tužbe pa je premijer Andrej Plenković brže-bolje najavio kompenzacije za lipanj svima onima kojima prihodi budu ispod razine očekivanja.

“Mi očekujemo potporu, ne samo za lipanj, nego i za svaki naredni mjesec u kojem ćemo imati bilo kakva ograničenja u radu i to komuniciramo vrlo jasno svaki put. Nemoguće je da nemamo potporu, a da nas ograničava. I mi koji smo otvoreni ne možemo raditi u punom pogonu kako inače radimo i za mene to uopće nije nikad pitanje. Ja to očekujem svaki mjesec.”

Dobra vijest stigla je za dječje igraonice i plesne škole koje su bile zatvorene od kraja studenog. Naime, ukida se obustava rada u zatvorenim prostorima. Vlasnik zagrebačke plesne škole Toni Čavala za Media servis je rekao da su odluku čekali s nestrpljenjem i oduševljeni su što su ponovno otvoreni.

“Bez obzira što je za djelatnost plesnih škola malo kasno jer sezone su prošle, sada je gotovo, preko ljeta praktički nema nikoga. No, možda se nekim čudnom netko pojavi u plesnim školama.”

Kaže da je odaziv izuzetno slab, samo 2% u odnosu na prijašnje godine. “Financijski se ne isplati, no nadamo se odazivu mladenaca”, poručuje Čavala.

“Jedino što nas drži pozitivnim je da su mladenci dobili zeleno svjetlo i da mogu održavati svoje svečanosti i večere. Nadamo da će se barem neki mladenci javiti i ohrabriti da krenu na ples i plesom uveličaju svoj poseban dan.”

Pravilo ‘jedan od tri’ vrijedit će za vjenčanja na kojima, po novome, smije biti do 120 osoba. Svi uzvanici i osobe koje su uključene u svečanost moraju biti cijepljeni, imati negativan PCR test ili imati dokaz da su unutar šest mjeseci preboljeli Covid. Mladenci moraju voditi računa o popisu gostiju, ali i o uvjetima te pridržavanju epidemioloških mjera ako ne postoji osoba za to zadužena, objasnila je za Media servis organizatorica vjenčanja Josipa Skoblar.

“Istina je da smo oduševljeni sa činjenicom da se napokon ponovno pokreće industrija vjenčanja i evenata. Samim time pokreću se sama ekonomija i gospodarstvo. Dugo smo čekali ovu odluku jer je i prošla sezona bila pod relativno strogim mjerama. I mi i mladenci smo sretni ovom odlukom i veselimo se novim projektima.”

Mjere će, podsjetimo, vrijediti do sredine lipnja kada se svi nadamo manjim brojevima i većim slobodama.