UDRUGA FRANAK NAKON PRESUDE: Javite nam se ako želite svoj novac

Ustavni sud u srijedu je odbacio ustavne tužbe sedam hrvatskih banaka u slučaju „Franak“, vezanih uz sad već nepoštene ugovorne odredbe kredita u švicarskim francima. 

Izvor: Media servis

Nakon devet godina od podizanja prve tužbe i postupka koji je Udrugu Franak koštao više od 300 000 kuna, odluka Ustavnog suda zapečatila je ovaj kolektivni spor. Što to znači za hrvatske građane, objasnio je koordinator Ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak, Goran Aleksić.

“Ta presuda znači da je 125.000 ljudi s kreditima s valutnom klauzulom u franku ugovaralo nepoštene kredite. Svi imaju pravo tužiti banke i dobiti novac koji su preplatili. Svi koji će tužiti imaju pravo dobiti između 50 i 80 posto realiziranog kredita”, rekao je Aleksić.

55 000 građana koji su konvertirali kredite u švicarcima, trebaju pričekati odluku Suda EU-a. Ostalih 70 000 koji CHF kredite nisu konvertirali, imaju pravo povrata svih preplaćenih anuiteta i pripadajućih zateznih kamata. “Ovu presudu smo trebali imati davno prije, ali sudovi u RH malo kilavili. Udruga Franak nije završila svoj posao”, dodaje Aleksić.

“Unatoč tome što su dosuđene ništetne odredbe, očekujemo da Vrhovni sud jednog dana odlučuje o ništetnosti ugovora. Prema praksi Vrhovnog suda i Suda EU-a, ako je ništetan predmet, a to je valuta, ako je ništetna cijena, a to je kamata, onda je ništetan cijeli ugovor. Imamo pravomoćnu presudu da su dva CHF ugovora ništetna, ali nemamo još odluku Vrhovnog suda”, napominje Aleksić.

Aleksić je banke kazneno prijavio i DORH-u, ali je tužba odbačena s pravnim lijekom da se obrati Županijskom sudu, što je i učinio. U skladu s tim, pokrenuo je i kazneni progon banaka koje su ugovarale švicarce i pritom od suda tražio pokretanje istrage protiv 88 fizičkih i pravnih osoba. U tom ga postupku zastupa odvjetnik Branko Šerić.

“Zbog niza kaznenih djela zloupotreba položaja i ovlasti i lihvarskog ugovaranja. Banke su, pa čak i fizičke osobe kao odgovorne osobe u bankama, ostvarile toliku imovinsku korist da su obespravile korisnike kredita i dovele ih u praktički porobljeni položaj”, kaže odvjetnik Šerić dodajući kako će o tome sada odlučivati sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu. “Banke se još mogu obratiti institucijama EU, to je njihov zadnji korak. Sve pravne mogućnosti su iscrpljene u Hrvatskoj”, pojasnio je Šerić.

Banke potrošačima duguju, zajedno sa zateznim kamatama, 20 milijardi kuna što je 20 milijardi manje u BDP-u, smatra pak Aleksić i za kraj poziva:

“Pozivam sve vas koji ste ugovarali kredite u švicarcima da nam se javite na franak.tuzbe@gmail.com da vidimo možete li ostvariti svoja prava. Budite strpljivi, svi će dobiti odgovor koji će pomoći u traženju vašeg novca”, zaključio je Aleksić.

Komentiraj