U SABORU UMJESTO U SAMOIZOLACIJI: Dario Hrebak imao obveznu mjeru samoizolacije

Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik i saborski zastupnik Dario Hrebak testirao se na koronavirus, nalaz je bio negativan i on je sudjelovao na konstituirajućoj sjednici Sabora, dok iz HUBOL-a objašnjava da je nadležna epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zastupniku Hrebaku odredila obveznu mjeru samoizolacije jer je sudjelovao na sjednici Gradskog vijeća kojoj je nazočila osoba pozitivna na SARS-CoV-2.

Potom, kako ističu, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, u suprotnosti s navedenim uputama, unatoč mjeri samoizolacije Darija Hrebaka upućuje na testiranje te mu nakon toga prepušta da samostalno odluči hoće li biti u samoizolaciji.

Time je, tvrde u HUBOL-u, stavljena u pitanje jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve hrvatske građane, što je zajamčeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

”Možda je na takav nalaz utjecala činjenica da je gospodin Dario Hrebak zastupnik iznimno potreban u Hrvatskom saboru ovih dana radi sudjelovanja u glasanju o pružanju podrške novoj Vladi RH? Nažalost, jedini zaključak koji se može donijeti u ovom slučaju jest taj da pravila nisu ista za sve i da se iznimno mogu mijenjati ovisno o položaju i moći”, napominju iz HUBOL-a.

Ističu da se ta udruga od svojeg osnivanja bori da odluke u zdravstvu budu neovisne, jasne i temeljene na pridržavanju smjernica. Iznimke od spomenutih osnovnih pravila dovode do neuređenosti sustava i nepovjerenja onih koji u sustavu rade i onih o kojima sustav skrbi, upozoravaju iz HUBOL-a.

Na Facebooku je Hrebak napisao kako se opet testirao i da je negativan:

Jučer sam se ponovno testirao i nalaz testa je opet negativan. I dalje ću slušati epidemiološku struku i o svemu pravovremeno obavještavati javnost.

Još jednom čestitam svima koji su organizirali sjednicu gradskog vijeća prije tjedan dana pod visokim epidemiološkim standardima jer iako je prošlo već tjedan dana, nitko od nazočnih na gradskom vijeću nije razvio nikakve simptome bolesti.