U OČEKIVANJU: Trump donosi odluku o Iranskom nuklearnom sporazumu, Iran upozorava na posljedice

donald trump

Američki predsjednik Donald Trump najavio je na svom Twitter profilu da će večeras u 20 sati po našem vremenu objaviti odluku hoće li se SAD povući iz Iranskog nuklearnog sporazuma i uvesti nove sankcije Iranu.

Izvješće: Media servis

Ostali potpisnici dogovora izjavili su da povlačenje neće podržati, a Iran najavljuje posljedice ako SAD prekine sporazum.
Sve su naznake da će američki predsjednik Donald Trump povući svoju zemlju iz Iranskog nuklearnog sporazuma, a svoju će odluku objaviti večeras. Tim sporazumom 2015. godine 6 svjetskih velesila i EU ukinule su stroge sankcije Iranu, a za uzvrat Teheran je prekinuo razvijanje nuklearnog programa.

Trump je u više navrata izjavio da sporazum smatra iznimno lošim.

“Iranski sporazum je najgori jednostrani dogovor koji su SAD ikada potpisale. Iskreno taj sporazum je sramota za Sjedinjene Države”, poručio je Trump.

Saborska zastupnica GLAS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić naglasila je važnost tog dogovora.

“Gledano iz perspektive stabilnosti i mira u Europi i generalnog pokušaja postepenog smirivanja situacija da bi otkazivanje tog sporazuma od strane SAD-a bilo vrlo vrlo opasno. Posljedice bi bile nesagledive, a postavlja se i pitanje što će u tom slučaju uraditi europski partneri.”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, prije par tjedana službeno je posjetio SAD, a tijekom posjeta pokušavao je uvjeriti Trumpa da ne napusti dogovor. Prije samog dolaska u SAD, Macron je u intervjuu za mrežu Fox News rekao da Iranski nuklearni sporazum nije savršen, ali da za njega nema plan B.

Nakon Macrona, Trumpa je posjetila i njemačka kancelarka Angela Merker s istim ciljem, ali im naizgled nije uspjelo uvjeriti američkog kolegu. Macron je o sporazumu telefonski razgovarao i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a iz Kremlja su poručili da su čelnici zaključili da se dogovor s Iranom mora nastaviti. Preostali potpisnici sporazuma također ga podržavaju, dok na strani SAD-a čvrsto stoji Izrael.

Pusić napominje probleme koje bi mogli nastati istupanjem SAD-a iz sporazuma.

“Ukoliko ovaj sporazum propadne, to jako destabilizira i europski mir i europsku situaciju, a i dovodi u pitanje vjerodostojnost zapada u takvoj vrsti osjetljivih pregovora”, istaknula je Pusić.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je da će Sjedinjene Države požaliti kao nikad dosad ako istupe iz sporazuma, a ministar vanjskih poslova Javad Zarif na YouTube-u je objavio video u kojem optužuje SAD za maltretiranje.

Zarif naglašava da se Iran pridržava odrednica u sporazumu što je i potvrdilo 11 inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju.

“Hoću biti potpuno jasan jednom za svagda. Nećemo se oslanjati na druge za našu sigurnost niti ćemo pregovarati sporazum koji smo dogovorili i implementirali u dobroj vjeri”, istaknuo je Zarif.

Optužuje SAD da su povrijedile duh sporazuma i poručuje da moraju početi izvršavati svoje obaveze ili će morati preuzeti odgovornost za posljedice koje će njihovo nepoštivanje dogovora prouzročiti.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!