U “LOVU” ZA BOLJI ŽIVOT: Čak 28 tisuća umirovljenika radi na pola radnog vremena!

Iako je po broju zaposlenih odmah uz bok prerađivačkoj industriji koja ima najviše radnika u Hrvatskoj, trgovina zapošljava četiri puta manje stranaca nego prerađivačka industrija i desetak puta manje nego graditeljstvo ili turizam.

No, zato je ta grana prva po zapošljavanju umirovljenika, podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju da je na kraju lipnja u trgovini na polovinu radnog vremena bilo zaposleno 4.649 umirovljenika. S druge strane prema podacima MUP-a za trgovinu su krajem srpnja bile izdane ukupno 3.094 radne dozvole za strane radnike.

Broj umirovljenika zaposlenih u ugostiteljstvu ili graditeljstvu višestruko je, i više nego deset puta manji, od broja radnika koji su u tim djelatnostima zaposleni uz dozvole za strance. No, i te grane posežu za umirovljenicima pa ih je u građevinarstvu u lipnju bilo 2.899, a u smještaju i pripremi i usluživanju hrane 2.332, piše Novi list.

Ne gube mirovinu

Tako je od Vladine odluke da posljednjih godina širi krug umirovljenika koji mogu raditi do polovine radnog vremena, odnosno 20 sati tjedno, a da ne gube mirovinu, zasad najviše koristi imala trgovina, koja je tako dijelom nadomjestila nedostatak radnika. Gotovo svaki peti umirovljenik koji se tako zaposlio u lipnju je radio u trgovini. Svoje kućne financije radom u mirovini krajem lipnja popravljalo je 27.761 građanin koji je u mirovini, što je tisuću više nego prethodni mjesec i gotovo pet tisuća više nego u isto vrijeme prošle godine. Broj umirovljenika koji rade vjerojatno je još rastao u srpnju, a ako je suditi po oglasima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, potreba za radom umirovljenika postoji i trenutno i to baš najviše u trgovini.

Trenutno se preko oglasa koje objavljuje Hrvatski zavod za zapošljavanje traži 657 prodavača ili prodavačica, većina tih oglasa otvorena je do kraja kolovoza ili do sredine rujna. U odvojenoj rubrici gdje se nude poslovi za umirovljenike ponuđeno je 105 radnih mjesta u trgovini, pa to znači da je plan poslodavca gotovo svako šesto otvoreno radno mjesto u sljedećem razdoblju popuniti umirovljenicima. Najviše radnih mjesta i na stranicama servisa koji posreduju u zapošljavanju studenata upravo je iz djelatnosti trgovine.

Poslovi se u sva tri slučaja nude na dulje vrijeme i po cijeloj Hrvatskoj, pa nisu motivirani samo pojačanim intenzitetom trgovine u vrijeme turističke sezone. Ni neradna nedjelja za koju su poslodavci navodili da će značiti veći broj otkaza u djelatnosti trgovine nije smanjila pritisak nedostataka radne snage s kojom se muče gotovo sve djelatnosti u državi, piše Novi list.