U BORBI ZA ZADAR: Aktualni gradonačelnik Dukić ipak u blagoj prednosti pred Vučetićem

Dok je izborna bitka u četiri najveća grada očekivano stalno prisutna u nacionalnim medijima malo ispod radara prolazi drugi krug u Zadru, petom gradu po veličini u Hrvatskoj.

Iako je aktualni gradonačelnik i kandidat HDZ-a Branko Dukić u prvom krugu ostvario zavidnu razliku od 39,32 posto glasova nasuprot 26,90 posto izazivača Marka Vučetića, kandidata koalicije SDP, AM, HSS, Glas i Centar, drugi krug zadarskih izbora je skroz zanimljiv.

Marko Vučetić, sveučilišni profesor, zanimljiva je pojava na nacionalnoj političkoj sceni, no potpuno je ovaj put ostao u sjeni Richarda – nezavisnog Enia Meštrovića, prve priče ovogodišnjih zadarskih izbora. Kako su izbori za njega završili (nakon što je ostvario senzacionalan rezultat koji mu je donio 7 od ukupno 27 vijećnika u Gradskom vijeću) izgubio se i interes šire javnosti za drugi krug izbora u Zadru.

Činjenica je da su u odnosu na prije četiri godine koalicija koju predvodi HDZ, kao i SDP i AM s partnerima izgubili veliki broj glasača koji su protestno otišli upravo viralnom Richardu. No očito postoje razlozi zašto se kandidat SDP-a i ostalih stranaka ne uspijeva ukrcati u vlak promjena iako je HDZ u Zadru na vlasti već 30 godina, dok se istovremeno takve promjene događaju u brojnim gradovima u Hrvatskoj, pa ćemo pokušati analizirati dosadašnji tok kampanje i izglede oba kandidata.

1. Kandidat je SDP-a, što samo po sebi bitno smanjuje doseg protestnih birača jer mu svi od centra pa desno postaju nedostupni, a toj stranci tek ne cvjetaju ruže kad je u pitanju nacionalni rejting i rezultati u velikim gradovima (s izuzetkom Rijeke). Richardovi birači nisu ni HDZ-ovi ni SDP-ovi, oni idu od izbora do izbora, a mnogima od njih su ovo možda bili i prvi izbori na kojima su glasali. Vučetić, iako nije sam član stranke, ne može pobjeći od toga da su upravo klasične stranke one na čijoj je infrastrukturi ušao u drugi krug, a i sam zamjenik mu dolazi iz redova SDP-a. Sve su to otežavajući elementi u drugom krugu.

2. Komunikacijski stil Marka Vučetića koji je osebujan, nerijetko cool dijelu medija, ali teško razumljiv široj javnosti. Građani ne vole dociranje i traže jednostavne poruke, a on osim dojma učenosti ne uspijeva dobaciti puno dalje od toga. Ne poznaje najbolje komunalnu problematiku pa često pribjegava dokazivanju verbalne nadmoći kada se i dodatno opusti, jer je na svojem terenu, pa mu se dogode i proklizavanja kao što je to bilo u prvom sučeljavanju gdje su mnogi njegov komentar na Dukićevu specijalizaciju iz ginekologije nazvali seksističkim.

3. Dosljednja nedosljednost koja zbunjuje birače koji odluke donose prije svega uvjetovani ideološkim pretpostavkama. Teško je zamisliti tradicionalnog SDP-ovog glasača da se strastveno angažira i agitira za nestranačkog kandidata koji je u relativno kratkom periodu predstavljao HSP i Ružu Tomašić, Rena Sinovčića, Most gdje je na istoj listi bio s Mirom Buljom, a sada se želi predstaviti kao autentični kandidat SDP-a. Nakon mandata u Saboru u kojem je ostao zapažen po svojim govorima objavio je da se trajno povlači iz politike da bi već nekoliko mjeseci kasnije najavio da ide u predsjedničku utrku od koje je nedugo za tim odustao. Ta hirovitost uz etiketu političke „ruže vjetrova“, koju su mu lokalni HDZ-ovci uspješno zalijepili, svodi ga samo na one koji žele maknuti HDZ pod svaku cijenu.

4. S druge strane Branko Dukić kao protukandidat je taj koji ne ljuti birače. Tu zapravo leži jedan od većih problema za Vučetića, jer iako je politika ostavila traga na gotovo mitskom ugledu dobrog liječnika, branitelja i humanitarca kakav je imao 2017. prije preuzimanja uloge gradonačelnika i dalje to nije osoba uz koju se vežu afere niti koja bi svojim ponašanjem širu populaciju pokrenula protiv sebe kao što je to bio slučaj s Bandićem ili nekim drugim gradonačelnicima.

Iako su to izbori za koje se ne može reći da su unaprijed završeni, no prednost iz prvog kruga, manja izlaznost koja je obzirom na izneseno realna u drugom krugu sigurno dodatno ide na ruku aktualnom gradonačelniku Dukiću. Tko god od njih na kraju bude gradonačelnik čeka ga suradnja s Richardom, a kako je on rekao „postavit ću tim strančicama j….. uvjete, IĐEMODADAAA!“

Nema sumnje da će se od konstituirajuće sjednice gradskog vijeća fokus nacionalnih medija vratiti na Zadar.