TRI OTKAZA U KBC RIJEKA: Lijekovi kojima je istekao rok skriveni u podrumu

Tri zaposlenice Klinike za radioterapiju i onkologiju riječkog KBC-a dobile su izvanredan otkaz zbog citostatika u podrumu kojima je istekao rok trajanja.

KBC Rijeka potvrdio je otkaze za Portal zdravlje te su naveli da su bili primorani otkazati ugovore zbog zaštite interesa pacijenata i nužnosti sprečavanja nastanka daljnje materijalne štete za ustanovu i državni proračun.

Otkaze su dobile donedavna predstojnica Klinike Ingrid Belac Lovasić i dvije medicinske sestre. Riječ je o dosadašnjoj glavnoj sestri riječke Klinike za radioterapiju i onkologiju Vlasti Predovan i medicinskoj sestri za odjelnu ljekarnu Dinki Milinković.

Neslužbeno se doznaje, pipe Portal zdravlje,kako je, ne u odjelnoj ljekarni nego u podrumskom skladištu Klinike pronađena veća količina citostatika kojima je istekao rok trajanja.

Po pravilima, ti bi se lijekovi, od kojih su neki vrlo skupi, i ciljano se nabavljaju za pojedinog bolesnika, u slučaju neiskorištenosti, morali vratiti bolničkoj ljekarni i pravilno uskladištiti.

Otkud tolike količine lijekova, čija se vrijednost još procjenjuje, u zapuštenom podrumskom skladištu, jesu li davani bolesnicima ili su jednostavno sakriveni još nije poznato. No, bolnički nalazi govore kako je to posve sigurno – ilegalno.