TRAŽE RATIFIKACIJU ISTANBULSKE KONVENCIJE: Aktivistice, političarke i stručanjakinje ispred Sabora

Ilustracija
Ilustracija

Ispred Hrvatskog sabora održala se prosvjedna akcija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Aktivistice, političarke i organizacije civilnog društva zahtijevaju ratifikaciju Istanbulske konvencije do kraja saborske sjednice.

Cilj je da se ženama i djevojčicama u Hrvatskoj osigura konkretna, dostupna i efikasna zaštita od nasilja, a sve odvija se i povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

“Nitko od mainstream političara ne misli da je rodna ideologija u pitanju ili problem ili da postoji teorija zavjere. Oni to vješto koriste da bi izbjegli još jednu godinu povećati proračun za zaštitu žena i djevojčica od nasilja. Ako to sada ne uđe u proračun i izglasa se naknadno, oni to neće staviti u rebalans nego ć ući u proračun za 2019. godinu i na taj način će odgoditi primjenu”, rekla je organizatorica Sandra Benčić.

Ratifikacijom se i prvi puta utvrđuje pozitivna obaveza države i financijska odgovornost prema žrtvama ako nije napravile sve da zaštiti žene od nasilja.”To konkretno znači da u slučaju da žena koja je tražila pomoć od policije, policija nije došla ili nije na vrijeme sankcionirala počinitelja, a ona je zbog toga pretrpjela nasilje, može ne samo tužiti nasilnika nego i državu što je propustila određenu radnju zaštitivši je od nasilja”, dodala je Benčić.

Zastupnici su se mogli potpisati na plakate. Njihov potpis jamčit će aktivno zahtijevanje da se Istanbulska konvencija ratificira te da će za nju glasovati.

“Neka se ratificira Istanbulska konvencija koju smo postavili za 8. mart u saborsku proceduru. nažalost Plenković i njegova vlada su poznati da stoje na mjestu i ne rade ništa i vode se onom starom: Ukoliko ništa ne radimo, ne možemo pogriješiti. Mogu pogriješiti, ukoliko ne donesu Istanbulsku konvenciju”, kazao je šef SDP-a Davor Bernardić.

“Vlada Zorana Milanovića ima i neke zamjerke i to je jedna od nekih zamjerki. Moramo se posuti pepelom, trebali smo to napraviti”, rekla je Anka Mrak Taritaš.

Saborski zastupnik Željko Glasnović odbio je potpisati se na plakat. “Ja sam radio deset godina u pravosudnom sustavu, vidio sam više zlostavljanih žena, nego što ćete vi vidjeti. Ima drugih zakona gdje se to može zaštiti, a vi nemate sustav”, rekao je Glasnović.

Među aktivisticama je bila i Jadranka Sloković.

“Tu nema nikakvog sadržaja koji je protivan svemu onome što smo u svojim zakonima i Ustavu usvojili. Prema tome nema nikakvog razloga, a nisam sigurna da to nije izlika za Vladu s obzirom da ovaj program zahtijeva određena sredstva”, rekla je Sloković, a prenosi Media servis.

Komentiraj