TRAJE POTRAGA ZA KRVNICIMA: Nova lica na potjernici – ISIL-ovci lažiraju i smrt svojih terorista

naim al hamed

Naim al Hamed (28), Sirijac, je novo ime koje se pojavljuje u svezi istraga o terorističkim napadima u Parizu i Bruxellesu.

Opisan je kao vrlo opasan i vjerojatno naoružan i sumnja se da je baš on imao jednu od ključnih uloga u napadima.

Al Hamed je Sirijac o kojem je CNN piše da je jedan od najtraženijih ljudi u Europi. Agencije vjeruju da je Al Hamed došao u Europu u rujnu sa osobom za koju se vjeruje da je imala lažni identitet kao Monir Ahmed Alaay.

Nekoliko tjedana kasnije njih dvojicu je iz izbjegličkog centra u njemačkom gradu Uhlmu pokupio Abdeslam, koji ih je odvezao u Bruxelles.

Ne zna se je li riječ o muškarcu odjevenom u svjetlu odjeću, kojeg su nadzorne kamere snimile na belgijskom aerodromu. Njegov DNK pronađen u stanu u kojem je pronađen Salah Abdeslam, ali to još nije potvrđeno.

Europske sigurnosne agencije tragaju još ukupno za najmanje osam osoba koje se dovode u vezu s napadima ISIL-a u Parizu i Bruxellesu, javlja CNN.

Imena se nalaze na biltenu od 11 stranica koji je podijeljen sigurnosnim agencijama širom Europe još 23. ožujka, samo dan poslije napada u Bruxcellesu.

Vjeruje se da su povezani s Abdelmhaidom Abaaoudom, vođom napada u Parizu, ili sa Salahom Abdeslamom, jedinim preživjelim od napadača, koji je kasnije uhićen u Bruxellesu.

Trojica s liste žive ili su boravili u Nizozemskoj, Njemačkoj i Švedskoj. CNN tvrdi da se diljem Europe osim za Naimom al Hamedom traga još i za Yonijem Patricom Mayneom.

Yoni Patric Mayne je belgijski državljanin s porijeklom iz Malija. Tereti se da je u više navrata putuvao u Sriju, prvo u travnju 2013. godine. Kada se vratio kući, zadržan je gdje je detaljno ispitan.

ISIL je nedavno objavio da je on poginuo u ožujku 2014. godine, ali agencije vjeruju da je njegova smrt lažirana.