TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Zagreb je plaćao 10-ak milijuna jer nije odvajano dovoljno otpada

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obišao je gradilište budućeg Zavoda za mikrobiologiju Kliničke bolnice Sveti Duh. Naglasio je kako je riječ o najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Zagrebu u koju Grad i dalje ulaže.

Izvor: Media servis

“Ono što zajedno pripremamo su projekti cjelovite obnove, Kliničke bolnice Sveti duh, radi se o čak 7 zgrada ukupnog iznosa od preko 300 milijuna kn, to je novac koji bi se financirao iz Fonda solidarnosti primarno iz MPO-a i državnog proračuna u suradnji sa Ministarstvom zdravstva tako da im zahvaljujem na tome, znači to su projekti koji kreću ne samo na Svetom duhu, nego u mnogim drugim bolnicama u gradu Zagrebu kojima je osnivač država.”

U javnosti se puno govorilo o pravu na pobačaj u KB Sveti Duh, koje od 2015. nije bilo omogućeno. Na to se osvrnula ravnateljica Ana Maria Šimundić koja kaže kako se dolaskom nove uprave počelo raditi na promjenama.

“Mi smo bili posvećeni tome da ženama osiguramo njihovo zakonom garantirano pravo da ostvare tu uslugu u našoj bolnici, uzimajući u obzir isto tako i pravo liječnika, uvažavajući priziv savjesti, to je tražilo određene organizacijske promjene koje nisu bili lake, treba razumjeti da uslugu prekida trudnoće ne pruža jedan doktor, radi se o cijelom timu, radi se o timu liječnika, anesteziologa i sestara koji svi zajedno zapravo sudjeluju u pružanju te usluge.”

Nakon predstavljanja gradilišta i promjena u KB Sveti Duh, gradonačelnik je odgovorio i na neka aktualna gradska pitanja, u prvom redu o odvajanju otpada. Kaže kako se Zagreb ne može usporediti ni sa jednim gradom u Hrvatskoj.

“Ono što je ključno je da je Zagreb plaćao nekakvih 10-ak milijuna kn godišnje penala zato što ne odvajamo dovoljno otpada. Tih 10 milijuna kn je moglo otići u nove kamione i u sustav odvoza otpada, ali odlazilo je kao kazna jer je grad Zagreb u odnosu na primjerice Osijek i druge gradove veće, puno gori u odvajanju otpada.”

Zaključio je kako je zadovoljan načinom na koji su građani u centru grada prihvatili novi sustav te dodaje da Zagreb, kao glavni grad, mora biti predvodnik u odvajanju otpada.