TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Grad će iz Fonda solidarnosti retroaktivno povući novac za obnovu

Obnova glavnog grada i dalje je jedna od glavnih tema u Zagrebu. Gradonačelnik Tomislav Tomašević je poručio da se nada da će Vlada uspjeti produžiti rok za privlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti.

Izvor: Media servis

“Ono što je dobra stvar za Grad Zagreb u odnosu na državne projekte, jest da je dobar dio projekata već trajao i da je obnova gotova, a da novac još nije povučen iz Fonda solidarnosti. Primjerice, vjerujem da ćemo sljedeći tjedan otvoriti prvu cjelovitu obnovu škole na Kaptolu gdje je projekt već gotov, deseci milijuna kuna su potrošeni, a novac još nije došao iz Fonda solidarnosti. Na svu sreću, moći ćemo dosta povući jer su projekti već debelo u tijeku ili su već završeni jer ćemo retroaktivno povući novac.”

Nada se da novac neće propasti i ističe da su procjene šteta prijašnje vlasti bile nerealne.”Kada smo vidjeli sve procjene projekata, neke procjene šteta koje je radila gradska vlast prije nas su bile nerealne. I da rok za Fond traje 100 godina, mi nikad taj novac ne bismo mogli potrošiti jer bismo ga mogli trošiti isključivo za vraćanje u prvobitno stanje za štetu koja je nastala od potresa. Tu su procjene bile nerealno visoke, barem dvostruko veće od onoga što je bila prava šteta. O tome smo obavijestili Vladu na vrijeme kako bi se napravila realokacija na druga ministarstva – kulture, zdravstva kako bi se taj novac iskoristio.”

Usporedio je brojke kada su došli na vlast i šest mjeseci poslije – kaže da je bilo 137 milijuna kuna ugovorenih sredstava naspram današnjih 720 milijuna kuna. Prijavljeni projekti su bili 479 milijuna kuna, dok su sada 1,8 milijardi kuna. Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet je pak istaknuo da će predložiti povlačenje odluke za osnivanje Bloka Kvatrić d.o.o. putem kojeg se planiralo pogodovati privatnom investitoru, kao i predložiti pokretanje postupka likvidacije tog trgovačkog društva.

“Za Gredelj imamo spreman program za natječaj koji još malo treba doraditi te napraviti savjetovanje s lokalnom zajednicom. Treba napraviti razgovor s građanima i onda raspisati natječaj. To je u visokoj fazi pripremnosti. Što se tiče Heinzlove i Zagrepčanke, odnosno bivše klaonice, u tijeku je valorizacija postojećih zgrada te konzervatorski elaborat. Nakon toga će se pristupiti izradi projektnog zadatka za natječaj.”