TOMAŠEVIĆ O KRIZI VLASTI: Ako je cijena da me nitko ne ucjenjuje, spreman sam za nove izbore

Zagreb potresa kriza vlasti koju je uzrokovao raspad koalicije zagrebačkog SDP-a i platforme Možemo. Burno je bilo na sjednici Gradske skupštine na kojoj nije nedostajalo prozivki, zazivanja ostavki, a kamoli stanki koje su se nizale jedna za drugom.

Da neće pristati na ikakve ucjene, poručuje gradonačelnik Tomašević, a tu cijenu je spreman platiti i novim izborima.

Nakon maratonske sjednice Gradske skupštine koja je u četvrtak jednoglasno prekinuta i na kojoj nije nedostajalo tenzija, isto se očekivalo i od današnjeg nastavka s obzirom na dnevni red na kojem se, između ostaloga nalazi financijsko izvješće ZG Holdinga. No, u fokusu je bio raspad koalicije Možemo i SDP-a koji je Zagrebu oduzeo vladajuću većinu.

Iako je predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac zatražio od zastupnika stranke da podnesu ostavke na sve funkcije u Gradskoj skupštini, čini se da nisu svi poslušali. Predsjednik Skupštine, SDP-ovac Joško Klisović jutros je normalno nastavio s predsjedanjem, što je izazvalo revolt zastupnika. Predsjednik zagrebačkog Domovinskog pokreta Igor Peternel i HDZ-ovac Mislav Herman:

”Govorim sad i u ime svih oporbenih klubova, tražimo prekid sjednice, glasovanje o prekidu sjednice. Ukoliko se to ne dogodi, mi ćemo otići s ove današnje sjednice jer prosvjedujemo protiv takvog načina rada”.”Točke su prevažne da bi se na ovaj način ponašali. Želimo jasno znati, želimo gospodina Gotovca na govornici da nam kaže ima li ili nema skupštinske većine, imamo ili nemamo predsjednika Gradske skupštine. Ako se to ne dogodi, mi ćemo napustiti sjednicu pa vi slobodno sami odlučujte bez ostavke”.

Iako su ga satima pozivali na govornicu, Gotovac se nije pojavio, no pred medije je ipak stao.

”Ostavke su posljedica toga što mi sporazum o suradnji u gradskoj skupštini i formiranju većine više nemamo, pa je slijedom toga politički pristojno mjesto prepustiti onome tko za to ima potpunu većinu. Ja ne prejudiciram tko bi to mogao biti, ali mislim da slijedom sporazuma, koji više ne postoji, ne trebamo više to pravo konzumirati”.

”Nelegitimni predsjednik skupštine”, častili su Klisovića zastupnici. Na njihovo podbadanje nije reagirao, već tvrdi:

”Puno je problema koje treba riješiti u gradu Zagrebu i ako sam ja problem, onda grad Zagreb problema nema. Očekujem da će SDP kao stranka razgovarati i donijeti odluku o pitanju predsjednika skupštine grada Zagreba i ja ću tu odluku poštovati”.

Zašto je pukla koalicija, tko je problem, što dalje – kao ni većina, na to nema odgovor ni gradonačelnik Tomislav Tomašević, ali u jedno je siguran:

”Sigurno neću dozvoliti da me itko ucjenjuje za neke partikularne interese i stavlja na kocku točke koje su bitne za razvoj Grada. Ako je cijena toga da me netko neće ucjenjivati novi izbori, ja sam na nove izbore spreman”.

I eto, nakon šest sati nizanja stanki i prijetnji za rušenjem kvoruma, sjednica se ipak nastavila. A tko će podnijeti ostavku, hoće li raskol donijeti nove izbore, vidjet ćemo u nastavku ove vruće, zagrebačke jeseni.