TOMAŠEVIĆ NAJAVIO VEĆE PLAĆE: Grad Zagreb neutralizirao 185 milijuna eura gubitka

Nakon što je Rejting agencija Standard and Poor’s povećala kreditni rejting Grada Zagreba iz špekulativnog u investicijski, stigla je još jedna dobra vijest – godinama stvaran akumulirani gubitak od 185 milijuna eura službeno je neutraliziran.

Izvor: Media servis

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da je do financijske stabilizacije došlo – dvije godine prije roka koji je 2020. godine zadala prošla vlast. “S jedne strane nema kašnjenja u plaćanju, s druge strane imamo konkurentnije javne nabave, s treće strane imamo kapitalna ulaganja koja su rekordna. Ove godine su preko 200 milijuna eura, što je pet puta više od prosjeka kapitalnih ulaganja u gradu Zagrebu u sve izgradnje – vrtića, škola i svih drugih ustanova. Ono što je, rekao bih, ključno – Grad Zagreb za razliku od mnogih gradova ne povećava cijenu komunalnih i javnih usluga bez obzira na inflaciju.”

Tomašević ističe da je na suficit utjecala inflacija, no ne onoliko koliko tvrdi resorno Ministarstvo. “U 2024. godini ne očekujemo suficit”, dodao je Tomašević te najavio nova povećanja plaća.
“Nakon rekordnog povećanja plaća u ZET-u i Holdingu prošle godine, sjećate se štrajka kojeg smo imali početkom 2023. godine, mi ćemo ponovno povećati plaće i u ZET-u i u Holdingu, korigirati to za stopu inflacije. No, unatoč tome neće doći do povećanja cijena. Povećat će se troškovi rada i plaće u Holdingu i ZET-u, no ne i cijene jer ćemo znatno povećati subvencije iz gradskog proračuna kako bi cijene za građane ostale iste.”

Objasnio je i zašto neće smanjiti porez na dohodak:

“Smanjenje poreza na dohodak rasteretilo bi samo one građane Zagreba koji imaju najveće plaće. Za razliku od toga, cijene komunalnih usluga plaćaju svi građani na potpuno jednak način. I onaj koji ima ogromnu plaću i onaj koji ima malu plaću plaćaju istu cijenu vode, istu cijenu javnog prijevoza… Međutim, kada govorimo o porezu na dohodak, plaćaju ga samo gornja polovica građana u Zagrebu, tj. ona polovica koja ima najveće plaće, donja polovica ga uopće ne plaća.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!