TISUĆE PODUZETNIKA: Dajte nam da radimo – dosta je toga da smo građani drugoga reda

Udruga Glas poduzetnika organizirala je veliku akciju na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebz, jer je, kažu, voda svima došla do grla i poduzetnici trebaju da im Vlada RH vrati jedan mali dio od milijardi koje su kroz godine uplatili u hrvatski proračun i da im vrati pravo na rad.

Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika, rekao je da se na Trgu okupilo oko 5000 ljudi, a potom se obratio okupljenima: ”Hvala svima što ste došli. Akcija je usmjerena prema mjerama. Mislimo da su diskriminatorne, tražimo pravilno obeštećenje za pogođene djelatnosti i smatramo da bi država redovitije trebala podmirivati minimalne plaće. Osigurali su pomoć zaposlenima, a nisu pomogli poduzetnicima da opstanu kroz nadoknadu štete i osiguravanje kreditnih linija za likvidnost”.

Marin Medak je poručio da poduzetnici nisu građani trećeg reda. ”Ne želim živjeti u državi u kojoj se bojim reći da želim raditi. Svi se moraju zapitati koga i čega se bojimo. Nije problem što smo zatvoreni, ali to se treba adekvatno platiti, a ne da se laže javnost da je dovoljno izdvojeno. Nedostaje još 50 posto bilance. Žalosno je da moramo prosvjedovati da bismo se izborili za legitimno pravo. Ovaj način nije ispravan. Mi nismo građani trećeg reda”, rekao je.

Dražen Oreščanin

Potom se opet obratio Oreščanin, koji je zaradio veliki pljesak: ”Hvala vam svima koji ste došli, iz Istre, Varaždina, Čakovca, Virovitice, a posebno hvala onima koji su došli iz Petrinje i Siska”, rekao je.

”Imamo dvije poruke. Jedna je – dosta je toga da su zaposlenici privatnog sektora građani drugog reda, a druga je – zašto Hrvatska ne bi bila država svih svojih građana”, kaže.

”Na kraju bih Vas nešto htio pitati. Koju poruku imate za ministra Ćorića?”, pitao je Oreščanin, na što su prosvjednici uglas počeli vikati: ”Ostavka!”, ”Odlazi” i ”Dosta je”.

Andrija Klarić

Bio je tu i Andrija Klarić, vlasnik teretane koji je nedavno uhićen jer je otvorio svoju teretanu unatoč zabrani Nacionalnog stožera.

“Ja bih poručio onima koji kažu da se Hrvati ne mogu skupiti – neka pogledaju. Ono što nas mora okupiti je da konačno shvate da nam ne mogu uzimati slobodu”, kazao je. Rekao je da samo traže svoja ustavna pravna. ”Ako vi niste u stanju to osigurati, pustite nekoga drugog da to učini”, poručio je Vladi, te istaknuo:

”Inspektori su bili puni razumijevanja i sa suzom u oku su mi zapečatili teretanu”. A potom se obratio političarima:

”Samo za kraj, našim poštovanim politčairma, molim vas, prestanite nas maltretirati. Ako niste u stanju voditi krizu, odite se baviti nečim drugim. Dođite k meni na trening”, zaključio je.