TABAK O UGOSTITELJIMA: Mjere pomoći i dalje su potrebne – pad prihoda je u prosjeku 40 posto

Od danas se ponovno može u kafiće, a ne samo na njihove terase, nakon što su devet mjeseci bili zatvoreni.

Ugostitelji zadovoljni, ali ne posve, jer ne očekuju veliki promet s obzirom na epidemiološke mjere i rad koji će biti ograničen, a ukidaju im swe državne potpore.

Podsjetimo, jučer je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je smanjenje državnih potpora sektorima koji su ostvarili dobre poslovne rezultate, kao i nastavak potpora onima kojima su one i dalje prijeko potrebne.

“Zasad su ograničenja tu, mi smo se obvezali poštivati epidemiološke mjere. No treba znati da mi ne možemo raditi u punom kapacitetu”, kaže Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, kako piše N1, a o poslovanju dodaje:

“Primjerice, Zagreb bilježi pad od preko 55 posto u poslovanju caffe barova, a možete misliti kako je u ostatku kontitnentalne Hrvatske. Kolegama su mjere pomoći izuzetno potrebne… Rečeno je da će sastanak o potporama biti ovaj tjedan i nadamo se da ćemo do kraja tjedna imati konkretne informacije. Mi smo svoje stavove rekli, rekli smo koliki je pad prihoda, te da nam nije jasno da su mjere pomoći sektoru dovedene u pitanje”, rekla je i dodala kako je “pad u prosjeku 40 posto na nivou cijele Hrvatske”.

“Molimo da budu fer kao što su bili prema drugim sektorima”, rekla je.