TABAK O NAPADU NA SIRIJU: Većina Trumpovih odluka nisu plod dubljeg promišljanja

donald trump

Nakon godinu dana opet gledamo američki udar krstarećim projektilima po ciljevima u Siriji.

Piše: Jurica Gašpar (Media servis)

Jedina je razlika što se radi o napadu šireg opsega, kazao je za Media servis vojni analitičar Igor Tabak koji smatra kako je malo vjerojatno da će noćašnji napadi nešto strateški promijeniti.

“Sirijske snage su ispraznile dio objekata. Ova akcija nije bila potpuno neočekivana.”

Trebamo li strahovati od rata između Rusije i Amerike na Sredozemlju?

“Jednostavno je, kad se toliko gomilaju ljudi i vojna tehnika na relativno malom prostoru, do nekakvih incidenata lako dođe, ali do neposrednog sudara, do takvog otvorenog sukoba nije došlo.”

Iako svaki američki predsjednik odluči negdje ratovati, Trump je drugačiji od drugih, kaže Tabak.

“Činjenica je da se Donald Trump ponaša drukčije od svih drugih predsjednika, ne samo SAD-a, nego i većine velikih i ozbiljnih zemalja. Izgleda da većina odluka koje on donosi nisu plod nekakvog dubljeg promišljanja.

“Iz američkih izvora možemo čuti suprotnosti, tako da je teško razumljivo što će biti njihov sljedeći potez”, smatra Tabak.

“S jedne strane Donald Trump je spominjao da je ovo početak jednog ustrajnog duljeg vojnog djelovanja, s druge strane ministar obrane i načelnik združenog stožera Dunford spomenuli su da govorimo o jednokratnom djelovanju. U takvom razmimoilaženju službenih izvora je jako teško unaprijed izvući nekakve zaključke i ostaje nam da gledamo što će se desiti na terenu”, zaključuje Tabak.

Komentiraj