SVJETSKI ČELNICI: Konačno kraj sječi i uništavanju šuma

Čelnici više od 100 zemalja okupljeni na klimatskom summitu u Glasgowu dan bi trebali završiti obećanjem da će do 2030 godine okrenuti proces nestajanja šuma.

Ozvor: Media servis

Ovo obećanje teško je gotovo 20 milijardi eura privatnih i javnih sredstava. Britanski premijer Johnson rekao je da je zaustavljanje uništavanja šuma ključno u ostvarivanju zacrtanog cilja konferencije, a to je limitiranje rasta globalne temperature za 1,5 stupanj.

Stručnjaci pozdravljaju potez svjetskih čelnika, ali upozoravaju na jednako obećanje o zaustavljanju sječe iz 2014. koje uopće nije uspjelo. Uništavanje stabala doprinosi globalnom zagrijavanju jer šume apsorbiraju goleme količine CO2.

U najvećoj svjetskoj šumi Amazoni sječa šuma dosegla je vrhunac 2020. pod vodstvom brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara. A porast potražnje za palminim uljem stavlja veliki pritisak na šume u Indoneziji.

Obećanje će potpisati Kanada, Brazil, Rusija, Kina, Indonezija i Demokratska republika Kongo na čijem teritoriju je gotovo 85% svjetskih šuma. T

akođer 30 velikih kompanija također će se obvezati prekinuti ulaganja u poslove koji potiču sječu šuma.