SUSPENDIRAN SUMMIT U BRUXELLESU: Nema dogovora oko čelnih osoba europskih institucija

Duga je noć iza premijera Andreja Plenkovića i lidera zemalja članica Europske unije u Bruxellesu.

Izvor: Media servis

Na posebnom sastanku Europskog vijeća pregovarali su o novim čelnicima europskih institucija.

Kasno navečer, predsjednik Vijeća Donald Tusk suspendirao je summit, uslijedili su bilateralni susreti s čelnicima, a po završetku istih, trebao bi se nastaviti sastanak, kada će to biti, još se ne zna.
Evo premijerove izjave uoči sastanka:

“Nema potpore na razini šefova država i Vlada i cjelokupnog Predsjedništva Europske pučke stranke za ovaj prijedlog. To je konsenzus vrlo jasan i vrlo čvrst tako da očekujem duge, tvrde, komplicirane i teške pregovore. Nama je najvažnije da EPP kao stranka koja je dobila izbore dobio prvi, da kažem košarkaški pik na Europsku komisiju.”

“Za Webera nema potpore, hoće li EPP izaći s prijedlogom rezervnog kandidata?”, pitali su novinari.

“Ne”, jasan je bio premijer.

Premijer je ponovno komentirao navode da bi mogao postati predsjednik Europskog vijeća: “Baš da poberemo svo vrhnje ovoga svijeta u Europi, bilo bi divno, to nije nemoguće, ali to uopće nije tema”, kaže premijer.

Evo što o tome misli HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar: “Da sam ja premijer, meni bi taj poziv izuzetno godio, ali ga nikada ne bih prihvatio.”

A predsjednički kandidat SDP-a, bivši premijer Zoran Milanović o mogućnosti da premijer preuzme neku čelnu poziciju u europskim institucijama kaže – takva su imenovanja dobra, ali sporedna za reputaciju Hrvatske.

“To su privatne karijere. Dakle, ja sam 2014. godine mogao otići u Bruxelles s mjesta predsjednika Vlade na mjesto potpredsjednika Komisije, ali nisam. Mislim da ljudi kada osjete da imaju rezervnu poziciju, onda ti ne vjeruju. Ako znaju da imaš rezervnu poziciju koja se piše sa šest nula onda nisi njihov”, otkrio je Milanović.