SUD DONIO ODLUKU: Četvero iz “Afere sortirnica” idu u istražni zatvor

Završeno je ročište pred Županijskim sudom u Zagrebu. Sud je donio odluku kako je i predložio Ured europskog tužitelja – određen je istražni zatvor svim okrivljenicima.

Radi se o bivšoj pročelnici riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Ireni Miličević, njezinom suradniku Eddyju Ropcu, direktorici riječke Čistoće Jasni Kukuljan i Darku Žagaru iz čakovečke tvrtke Žagar.

Dvojici okrivljenika je određen istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, a preostaloj dvojici okrivljenika je određen istražni zatvor i zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Iako je i on obuhvaćen istragom, EPPO nije tražio istražni zatvor za Đuru Horvata, kako se i pretpostavljalo, zbog njegove dobi.

Tomislav Kamber iz Ureda europskog javnog tužitelja dao je izjavu o odluci na ročištu na Županijskom sudu u Zagrebu za slučaj “Sortirnica”.

– Upravo je završeno ročište pred Županijskim sudom u Zagrebu. Sud je donio odluku kako je to predložio Ured europskog javnog tužitelja, odnosno odredio istražni zatvor svim okrivljenicima po svim predloženim zakonskim osnovama. Dvojici okrivljenika je određen istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, a dvojici istražni zatvor i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. U tijeku istrage će trebati ispitati 18 svjedoka, rekao je Kamber za HRT.

Na pitanje može li nešto više reći od onog što piše u priopćenju da su osumnjičeni iz Rijeke upozoravali na sporne stvari rekao je kako ne može reći ništa više od onoga što piše u priopćenju.

– Sve dalje što bih rekao predstavljalo bi zadiranje u same detalje istrage, a to zbog nejavnosti ove faze postupka ne smijem.

Zadovoljan je određivanjem istražnog zatvora.

– No, tu nije bitna osobna satisfakcija. Mislimo da postoje razlozi za donošenje takve odluke i Županijski sud u Zagrebu je te razloge akceptirao, rekao je Kamber.