STRŠLJEN UBOJICA: Zadao je više uboda mladom ocu iz našičkog kraja i usmrtio ga

Mladi otac s našičkoga područja smrtno je stradao od stršljana, a preminuo je u KBC-u Osijek.

Iz Ravnateljstva Kliničkog bolničkog centra Osijek za Glas Slavonije potvrdili su da je pacijent preminuo tijekom četvrtka.

Muškarac koji je, neslužbeno, 1988. godište, dovezen je vozilom Hitne pomoći na jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju.

Uslijed više uboda stršljena stradao mu je središnji živčani sustav te mu je stanje bilo izuzetno teško.

Riječ je, kako neslužbeno doznaje Glas Slavonije, o obiteljskom čovjeku s djecom koji se u nesretnom trenutku našao u šumi na našičkome području, a gdje su bili još i neki radnici.

Unatoč tome što je bio najprije zbrinut u Općoj županijskoj bolnici Našice, a potom hitno prevezen u KBC Osijek, nesretnome čovjeku nije bilo spasa.

Doc. dr. sc. Višnja Prus, voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, upozorila je da stršljeni, posebno azijski, mogu izazvati zatajenje vitalnih organa te da od njihova uboda mogu nastradati i sasvim zdrave osobe, ne nužno one koje su alergične na ubode kukaca.

– Nije svejedno gdje stršljen ubode i je li to glava, vrat ili periferija. Stoga treba voditi računa o ponašanju na otvorenome prostoru, posebice ako se odlazi u šumu. Kukci se lako mogu zavući u boce ili limenke, pa tu valja povesti računa. Šumski radnici pa i ribiči obično budu sami, pa je svakako uputno pokraj sebe imati mobilni telefon da u slučaju potrebe mogu nazvati pomoć – upozorava dr. Prus.

Loše je, kaže, što taj kukac nema prirodnog neprijatelja. Naša sugovornica naglašava da je pri ubodu potrebna hitna reakcija, a pojašnjava i kako osobe koje su već imale reakciju obično sa sobom nose autoinjektor s adrenalinom za samopomoć do dolaska hitne pomoći. “Osobe koje nose autoinjektor prethodno kod nas prolaze edukaciju da bi znale kako ga koristiti”, kaže dr. Prus za Glas Slavonije.

 

Komentiraj