STRANKA UMIROVLJENIKA: Kako nas DORH zabavlja nevažnim stvarima

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Iz Stranke umirovljenika oglasili su se u povodu najave glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića da će se DORH pozabaviti Vojislavom Šešeljem i njegovim divljanjem kada je gazio hrvatsku zastavu i vrijeđao članove saborske delegacije.

Reakciju Stranke umirovljenika, koju je potpisao predsjednik Lazar Grujić, objavljujemo u cijelosti:

Iako je američki lingvist Naom Chomsky objavio u prošlom desetljeću 10 strategija manipulacije ljudima kod nas su one i danas vrlo aktualne. Zahvaljujući u prvom redu vladinom suradniku za medije koji bi mogao i nadmašiti svojeg učitelja. Jedino što za razliku od njega radi upravo suprotno tj. umjesto da oštro kritizira i osuđuje aktualnu politiku i vladu on je štiti i glorificira.

U tom kontekstu izjava novoizabranog čelnika DORH-a potpuno se uklapa u ovu strategiju. Riječ je o usmjeravanju aktivnosti i resursa ovog državnog tijela prema jednom marginalnom, osuđivanom i ekscentričnom čovjeku iz našeg susjedstva. Time mu samo dajemo na važnosti i publicitetu, a to je upravo ono što tog  nacionalista i redikula drži u javnom životu.

Ograđujemo se od svake možebitne slučajnosti sa aktualnim političirama u našem svakodnevnom okruženju. Stoga umjesto da se DORH pozabavi stvarnim problemima i počne rješavati čak i vrlo ozbiljne prijave protiv korumpiranih političara i mafijaških ucjena zabavlja nas ali što je još i gore i sebe sa nevažnim stvarima. Ne samo zabavlja već kao što jedna od strategija Chomskog kaže treba odvraćati pozornost od bitnih i glavnih stvari.

Nažalost zbog toga i nadalje u vodećim medijima možemo očekivati veličanje gluposti, potpirivanje emocija ili stvaranje problema i osjećaja krivnje. U tome posljednjem Hrvati su vjerojatno svjetski prvaci jer stoljećima smo tako odgajani i živjeli tako da ova strategija pada na vrlo plodno tlo.

Posljedica je ovakvih strateških pristupa i fenomen aktualne političke moći marginalne stranke koju podržava manje od 1 posto birača tj. taj broj spada u statističku podršku. Pri tome je i običnom laiku posve jasno kako je ova politička stranka oličenje nove sintagme u hrvatskoj politici – političke trgovine i foteljaštva. No ta činjenica nikoga u državnim institucijama ne zanima. Stoga u svim problematičnim situacijama slobodno možemo reći neka institucije rade svoj posao jer one to u pravilu ne rade. Ili je riječ o još jednoj novoj strategiji manipulacije ljudima kojom se pozivamo na državne institucije kako bi otklonili krivnju sa svojih postupaka i nepravilnosti.

 

 

Zagreb, 29. 04. 2018. godine

 

Lazar Grujić dipl.oec.

predsjednik Stranke umirovljenika