STRAHOTE RATA: Dok Ukrajinci javljaju o zločinima – Rusi se hvale razaranjem

Lavov i Mikolajiv samo su neki od ukrajinskih gradova koji su se ulaskom u 54. dan rata, našli pod granatama ruskih trupa. Mariupolj, ukrajinski simbol otpora, još odolijeva žestokim napadima, a prvi čovjek Ukrajine Zapadu poručuje da ne odgađa slanje oružja.

Izvor: Media servis

U napadu na Lavov poginulo je najmanje šest osoba, a najmanje osam je ranjeno, javlja AFP, pozivajući se na lokalne vlasti. “Pet snažnih raketnih napada odjednom na civilnu infrastrukturu starog europskog Lavova. Rusi nastavljaju barbarski napadati ukrajinske gradove iz zraka, cinično proglašavajući cijelom svijetu svoje ‘pravo’ da… ubijaju Ukrajince”, napisao je savjetnik Zelenskog Mihajlo Podoljak.

Nastavljene su i borbe u Mariupolju. Rusija tvrdi da ima kontrolu nad većim dijelom grada, a ukrajinski branitelji su navodno zadržani u čeličani Azovstal. Ruski dužnosnici ponudili su poštedjeti živote tim vojnicima ako se predaju, ali branitelji grada ignorirali su ponudu. O stanju u Maripolju jučer je za CBS govorio ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.
“Situacija u Mariupolju je strašna u vojnom smislu i slama srce. Grad više ne postoji. Preostala ukrajinska vojska i velika grupa civila su okruženi ruskim snagama. Nastavljaju svoju borbu, ali prema onome kako se ruska vojska ponaša u Mariupolju, čini se da su ga odlučili sravniti sa zemljom.”

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski ponovno je apelirao na Zapad da ne odgađa slanje oružja. ”Sudbina ove bitke ovisi o njima, sudbina ljudi koji se mogu spasiti”, poručio je.

”Ruske trupe pripremaju se za ofenzivnu operaciju na istoku naše zemlje. Ona će početi u bliskoj budućnosti. Doslovno je žele dovršiti i uništiti Donbas. Žele uništiti sve što je nekad imalo slavu u ovoj industrijskoj regiji. Baš kao što ruske trupe uništavaju Mariupolj, tako žele izbrisati i druge gradove i zajednice u Donjecku i Luhansku. Činimo sve kako bismo osigurali obranu”.

Ruski ministar obrane Igor Konašenkov nabrojao je neke od ukrajinskih gubitaka.

“Projektilima je uništila 16 ukrajinskih vojnih objekata tijekom noći, uključujući pet zapovjednih centara, skladište goriva, tri skladišta streljiva te objekte u kojima su bili smješteni ukrajinski vojnici i vojna oprema. Raketirani su položaji u harkivskoj, zaporiškoj, doneckoj i dnipropetrovskoj oblasti te u luci Mikolajiv”.