STOŽER POTVRDIO: Strože mjere ostaju na snazi – ne zna se do kada

“Doista bilježimo pozitivne epidemiološke trendove, broj novozaraženih je manji. Vidljivo je da postupno popušta pritisak na zdravstveni sustav”, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva na današnjoj pressici.

Ali, kaže, nikako ne smijemo ugroziti taj trend zbog trećeg vala koji se već događa u drugim zemljama, a koji je posljedica blagdana.

“Nikako se ne smijemo opustiti. Američki znanstvenici su ustanovili da je više od 50 posto ljudi zaraženo od asimptomatskih bolesnika. Oni šeću oko nas i prenose zarazu”, rekao je Beroš, dodajući da to naglašava potrebu nošenja maski i držanja distance.

Alemka Markotić je rekla da je posljednjih dana znatno manji pritisak na zdravstveni sustav, a tijekom vikenda je bio “začuđujuće mali broj pregleda”.

Kaže da je Pfizerovo cjepivo djeluje na nove mutante, što je pokazalo američko istraživanje. Dobra vijest je i da imunitet osoba kod nas koje su preboljele koronavirus traje osam mjeseci.

I nakon cjepiva AstraZenece imunitet bi se trebao zadržavati do godine dana i više.

Stroge mjere za sada ostaju na snazi a na pitanje znači li to da bi smogle ostati na snazi do 1.3 ili sredinom trećeg mjeseca, ako dr tvrdi da su zimski mjeseci idealni za širenje i da moramo izdržati, ministar Božinović je rekao tek: “Mi svaki dan procjenjujemo situaciju”.

Hoće li postojati kakve restrikcije za sve one koji se neće cijepiti? “O tome se ne vode razgovori trenutno. Vidjet ćemo kako će se to riješiti na razini EU. Imamo dva moguća pristupa – vanjski i unutarnji. Kod vanjskog postoji niz faktora. Neke kompanije, primjerice zrakoplovne, rekle su da će to biti uvjet za prodaju karata”, rekao je ministar Božinović.

 

Komentiraj