ŠTO JE “LEX AGROKOR”: U ime Vlade detaljno sve pojasnili ministrica Dalić i ministar Šprlje

martina dalić

Nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen Zakon o sistemskim tvrtkama, takozvani “lex Agrokor”, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i ministar pravosuđa Ante Šprlje obratili su se medijima.

“Zakon donosi i predviđa proces izvanredne uprave koji bi trajao godinu dana, a razdoblje bi se odlukom suda moglo produljiti još tri mjeseca. Cilj je čuvati stabilnost poslovanja u poduzećima koja bi to zatražila, a s druge strane u ovom roku postići nagodbu s vjerovnicima”, rekla je Dalić.

Posebnost zakona je da omogućava institut koji ne postoji u postojećem zakonodavnom okviru – moguće je isplatiti dražbine za robne usluge koje su nastale prije pokretanja postupka.

Ministar Šprlje odbacuje navode da je zakon neustavan. Rekao je da se u medijima pojavila poluinformacija o zakonu te da je tekst koji se pojavio bio samo draft.

“Zakon koji je danas pred vama je zapravo propitan od strane pravnika, postignuto je suglasje da se radi o zakonu koji je u svojoj srži ustavan”, rekao je.

Cijeli dokument Vlade možete pročitati OVDJE.