ŠTO DONOSI ELITNA LIGA: Hoće li se povećati jaz među klubovima Prve i Druge HNL?

U prvoj utakmici doigravanja za ostanak u elitnom hrvatskom razredu, nogometaši Istre 1961 slavili su na kultnoj Kantridi protiv domaćeg Orijenta 1919 s uvjerljivih 3:0 i na taj način stvorili (gotovo) nedostižnu prednost pred večerašnji uzvrat u Puli.

Izvor: Media servis

Rezultat prve utakmice nije iznenađujući, jer je osim objektivne razlike u kvaliteti, gostujuća Istra u punom (prvoligaškom) natjecateljskom ritmu, dok su nogometaši trenera Fausta Budicina posljednju (drugoligašku) prvenstvenu utakmicu odigrali prije 184 dana. Mada je trener Istre Ivan Prelec u izjavama pred današnji uzvrat u Puli više nego oprezan (“posao još nije završen…”), izvjesno je da ćemo u prvom kolu nove sezone Prve HNL na Poljudu gledati momčad Istre 1961.

Razlika u kvaliteti i bogatstvu klubova Prve i Druge HNL svakim je danom sve veća i uskoro će biti teško usporediva. Kažemo uskoro, jer će Prva HNL od ljeta 2022., a eventualno i godinu ranije, po sporazumu HNS-a sa švedskom tvrtkom Endorphin, za TV prava dobivati 9 milijuna eura godišnje (po aktualnom ugovoru klubovi Prve HNL dijelili su 1,5 milijuna eura). Kako su igrački talent i igračka kvaliteta koncentrirani u Prvoj HNL, za očekivati je i sve veću zaradu hrvatskih prvoligaša od prodaje igrača.

Najbogatiji među njima mogu računati i na “europski” novac zarađen (eventualnim) uspješnim nastupima u Ligi prvaka ili Europskoj ligi. Netko je izračunao da u ovom trenutku Dinamo ima otprilike sto puta veći proračun od Orijenta 1919 i ta razlika može u budućnosti samo rasti u korist kluba iz Maksimira.

Od 2022. godine Liga 10 se neće zvati Prva liga, već Elitna liga (konačan naziv dobit će po sponzoru). Elitnu ligu činit će i dalje 10 klubova, a ispod nje će biti Prva HNL. Tom će odlukom HNS-a drugoligaši preko noći postati prvoligaši. U toj prvoj, a u stvari drugoj ligi, nastupit će 12 klubova. Iz elitnog razreda ispadat će jedan, a u elitni razred ući će najbolji “prvoligaš”.

U HNS-u kažu da će na taj način nekadašnji drugoligaši, a po novome prvoligaši, lakše sklapati sponzorske ugovore i ostvariti dobit od TV prava. Kad si prvoligaš po imenu, makar si u zbilji drugoligaš, sve bi navodno trebalo biti lakše. Što je donijela promjena imena postojećih liga hrvatskim košarkaškim klubovima, manje – više poznata je stvar.

Prva liga je postala HT Premijer liga, a Druga liga je postala Prva muška liga. Odnos i razlika u kvaliteti između dvije lige ostala je ista, promijenila su se tek imena. Elitizacijom najjače hrvatske nogometne lige po zamišljenoj strategiji HNS-a, nećemo (kao recimo Englezi) dobiti jednu bogatu i ostale manje bogate lige, već jednu bogatu i sve ostale siromašne lige. Takav jaz, u konačnici, nikome ne bi donio ništa dobroga.

Komentiraj