STIŽU ŽUTE VREĆICE: Novo odvajanje plastičnog i metalnog otpada

Podijelite članak

Sa ciljem poboljšanja, Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća, u dosadašnju javnu uslugu odlaganja otpada uvodi pakete vrećica, koje će dijeliti djelatnici Hrvatske pošte od srijede 24. travnja 2019. godine.

Piše: Branimir Fagač

Na području grada Zagreba do sada se otpadna plastična i metalna ambalaža mogla odvojeno odlagati u prepoznatljivim žutim spremnicima, koji se nalaze na javnim površinama i reciklažnim dvorištima. Sada Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća uvodi i mogućnost građanima da u posebne vrećice odvajaju plastičnu i metalnu ambalažu nastalu u njihovim kućanstvima.

Svi će građani koji stanuju u obiteljskim kućama dobiti žute vrećice za odlaganje plastične i metalne ambalaže. Pakete vrećica će dijeliti djelatnici Hrvatske pošte počevši od srijede 24. travnja 2019. godine. U paketu se nalazi 13 besplatnih vrećica volumena 60 litara, za polugodišnje razdoblje, drugim riječima – dvije vrećice po mjesecu.

“Na ovaj način svojim odgovornim pristupom prema odvajanju plastične i metalne ambalaže svi zajedno razvijamo zdrave ekološke navike, smanjujemo količine otpada na odlagalištu, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš”, ističu iz Zagrebačkog holdinga d.o.o. podružnice Čistoća.

Poznato je da plastični otpad štetno utječe na okoliš uslijed dugotrajne razgradivosti te ga je stoga izrazito važno odvojeno skupiti i na održiv način zbrinuti. Namjera je da i svi građani koji stanuju u višestambenim objektima također jednostavnije i lakše odlažu svoju plastičnu i metalnu ambalažu, pa će iz tog razloga nakon podjele obiteljskim kućama započeti i podjela prema stanarima u višestambenim objektima, a o čemu će biti pravovremeno obaviješteni.

U žutu vrećicu potrebno je odlagati:

– boce za osvježavajuće napitke, čepove, plastične tanjure, pribor za jelo, slamke,

– boce čaše i posude od jogurta, sira i sl.,

– vrećice od slatkiša, slanih grickalica, od zamrznutih proizvoda, vrećice iz trgovina,

– podloške za prehrambene proizvode, zaštitnu plastičnu ambalažu ili foliju, kutije od CD-a i DVD-a,

– konzerve od hrane i limenke od pića,

– višeslojnu (tetrapak) ambalažu.

“Kako ne bi bilo zabune, dobronamjerno apeliramo na naše cijenjene sugrađane, da u žute vrećice nikako NE odlažu tapete, stiropor, spuže, laminat, kablove, četkice za zube, kišobrane, upaljače, CD, DVD, plastične nosiljke, boce i limenke pod tlakom, plastiku opasnog otpada, poput ambalaže boja, lakova, motornih ulja, maziva, nagrizajućih kiselina i tvari”, poručuju na kraju iz Čistoće.

Građani su dužni koristiti javnu uslugu i odložiti žutu vrećicu na mjesto primopredaje otpada, dakle, uz ili na mjesto svog spremnika za miješani komunalni otpad i to u vrijeme pružanja usluge odvoza. Učestalost odvoza propisno sortirane plastične i metalne ambalaže je dva puta mjesečno u svakoj gradskoj četvrti prema unaprijed predviđenom rasporedu, počevši od 1. svibnja.

Vrijeme primopredaje plastične i metalne ambalaže na dan odvoza je između 14.00 i 22.00 sata. U užem centru grada odvoz će biti u noćnim satima (od 21.30 do 5.30 sati).

Građani raspored mogu doznati na web stranicama Čistoće

Informacija Raspored odvoza – vrećice za plastičnu i metalnu ambalažu iz kućanstava je posebno istaknuta na naslovnici web stranice www.cistoca.hr, iznad rubrike aktualnosti.

Putem nove web aplikacije građani će upisivanjem adrese moći saznati dan odvoza, a na raspolaganju su im, također, i agenti Pozivnog centra, na broju telefona 072 500 400 (cijena lokalnog poziva), svakim danom od 0 do 24 sata.

Nadalje, svoje upite i reklamacije vezane uz distribuciju pošiljaka, građani mogu uputiti Službi za korisnike Hrvatske pošte, na brojeve telefona: 072 304 303 i 091/4842442 od ponedjeljka do petka od 8.00 do 21.00 sat, te subotom od 8.00 do 16.00 sati, ili na mail adresu:podrska.hpe@posta.hr i info@posta.hr

RASPORED ODVOZA PLASTIČNOG I METALNOG OTPADA OD 1. SVIBNJA:

Raspored odvoza plastične i metalne ambalaže od 1. svibnja

 

 

Komentiraj