STIŽE KANABIS: U hrvatskim ljekarnama uskoro u kapsulama – cijena od 1.500 do 2.000 kuna

kanabis

Sve je više bolesnika, i onih od najtežih bolesti, koji govore kako im je medicinski kanabis pomogao, da im je bolje, da ne trpe bolove.

Kažu da radije uzmu kanabis, koji su nabavljali u inozemstvu, nego li da gutaju brdo tableta. Kanabis im je, navode bolesnici s kojima smo razgovarali, pomogao,

S druge pak strane, struka – liječnici i znanost općenito – kažu kako kanabis može isključivo samo ublažiti simptome bolesti, ali ne i osobu izliječiti.

A sada kanabis dolazi i u Hrvatsku, u naše ljekarne. Ali, kanabis neće biti na listi HZZO-a. Bolesnici će ga morati plaćati sami.

Baš zato što struka kaže da se radi o liječenju simptoma, a ne zapravo o lijeku u onom smislu u kojem su naši lijekovi na listi.

Neslužbeno se zna i cijena – mjesečna terapija od 1.500 do 2.000 kuna, znači ne baš dostupno za svačiji džep, a osobito ne za bolesnike koji ionako jedva žive od malih primanja.

Pripravak će se prodavati u obliku kapsula, a dolazi iz Kanade.

“Bit će dostupan u dvije jačine i izdavat će se pacijentima isključivo u ljekarni na recept propisan od strane izabranog liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti temeljem preporuke liječnika specijalista’, rekla je dr. Romana Katalinić iz Sektora za lijekove Ministarstva zdravlja, za Dnevnik.hr.

U ovom trenutku u Hrvatskoj mogu dobiti medicinski kanabis samo pacijenti koji boluju od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a te djeca oboljela od rijetkog epileptičkog sindroma.

Već ranije je rečeno kako je cilj legalizacije zaštita pacijenata od ilegalnih pripravaka, koji su često upitne kvalitete.