STIPE MESIĆ: Karamarko je politički mrtvac – zbog moralne i političke odgovornosti treba odstupiti

stjepan mesić

Stjepan Mesić, bivši predsjednik države, bio je gost emisije “Nedjeljom u dva”. Komentirao je aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj te ukidanje njegova ureda.

“Teško je procijeniti kako će se stvari razvijati. Kriza je tu, to je sasvim jasno. Mogući su novi izbori, to bi mislim bilo jedino u redu. Preslagivanje ne može biti dugotrajno. Ovo je kriza takvih razmjera da je Hrvatska velika nevladina udruga, Vlade nemamo”, navodi Mesić. “Ovdje se ne radi o sukobu interesa i kaznenom djelu, ovdje se radi o moralnoj političkoj odgovornosti. Ona je evidentna, ako misli dobro svojoj stranci, Karamarko bi mora odstupiti. Karamarko je politički mrtvac koji hoda, ali to još ne zna.”

“Polazim od toga da su građani kolektivni intelektualac. Oni su htjeli na prošlim izborima treći put, zato je MOST uspio. Sad se pokazalo da ni to nije sasvim u redu. Sad je teško očekivati da se stvori novi treći put. Ostat će približno isti odnos snaga, ali malo promijenjen”, rekao je bivši predsjednik. “Potrebno se okrenuti budućnosti. Reforma obrazovanja, Hrvatskoj treba moderno školstvo, koja je izazvala reakciju kod rigidnih desničara. Grabar-Kitarović ima dosta iskustva s obrazovnim sustavima u svijetu. Podržala je Jokića jer je očito shvatila da je izlaz za RH obrazovanje, za generacije koje dolaze”, kazao je Mesić.

“Brkić je evoluirao, sad do koje mjere je teško reći. Što se tiče Karamarka, s obzirom na sve oko njega i supruge, mislim da je on u političkom smislu mrtvac koji hoda, ali to ne razumije”, komentirao je Mesić odnose u HDZ-u.

O ministru Hasanbegoviću je rekao: “On je osudio zločine ustaša, ali nikada nije osudio režim. Nije se odrekao nijedne poruke koje je slao na raznim skupovima ili u pisanim istupima. On sada smatra da spomen na žrtve fašizma treba biti na neki drugačiji način, ne znam na koji način on to misli.”

O Mostu misli da su mogli bolje: “Mislim da je MOST mogao daleko bolje igrati ulogu korektiva vlasti, ali nisu jer je bilo previše kalkuliranja. Hrvatska se nije kretala, ona je ostala na mjestu, to im zamjeram. Reforme nisu ugledale svjetlo dana. Imali su vremena pripremiti se za preuzimanje vlasti.”

O odnosu s Karamarkom Mesić je rekao:

“Karamarko je došao u HDZ kad sam bio glavni tajnik stranke, doveo mi ga je jedan prijatelj, aktivist. Završio je fakultet, radio u državnoj instituciji. Smatrao sam da može biti koristan. Taj prijatelj nije bio Joža Manolić, nego moj vozač Ivica Pavuković.” Nije znao, kaže, je li Karamarko bio u UDBA-i.

“Čuo sam samo ono što je Manolić rekao o tome. Svi su negdje nešto radili, je li Karamarko kao mladi čovjek negdje s nekim razgovarao, u to se nisam upuštao”.

O Josipu Petroviću i procesu INA – MOL Mesić je rekao: “Znam Jozu Petrovića, bio je član Uprave INA-e, i to dosta važan. Imao je dobre odnose s premijerom. Ali on meni nije dolazio u ured… Ja sam Sanadera pitao prodaje li se INA ili ne, jer me informira Uprava o tome. Ako itko zna, onda bi to trebala biti baš Uprava. Tri puta sam tražio Sanadera da ih primi. On je govorio da hoće, ali tek četvrti put kad sam rekao da ću ići u javnost, onda je Sanader rekao da se INA ne prodaje, nego se restrukturira upravljanje INA-om. Tražio sam ugovor i nisam ga mogao dobiti.”

O ukidanju ureda bivšeg predsjednika je rekao: “Smatram da ured ima smisla, kao što ima u svim zemljama u kojima je neposredni izbor predsjednika države. Gdje god se predsjednik neposredno bira, on ima ured. Bez obzira na to o kojoj se zemlji radilo. Smatram da sam mogao učiniti puno s iskustvom i vezama što bi koristilo našem gospodarstvu. Budžet je plaća jedinog službenika kojeg smo imali. Ovi koji su inzistirali na ukidanju, nisu se informirali što taj ured radi. Shvatiti da se raditi o nekoliko stotina milijuna eura poslova sklopljenih sa zemljama koje sam ja otvorio. Ja mogu doći do svakog predsjednika države, što gospodarstvenici ne mogu uvijek.

Ja sam otvarao Kazahstan, Turkmenistan također 100-tinjak milijuna, i tu se poslovi nastavljaju, mi im gradimo brodove. Već samo te tri zemlje da uzmete. Otvarao sam ja i druge zemlje, ali nisu bili u tim iznosima ugovori. Ono od 5 i 10 milijuna ne spominjem. Sklopio sam više poslova nego čitava ova Vlada u sadašnjem sastavu”, kaže Mesić.

Govorio je i o nacizmu i komunizmu, rekavši:” Nacizam i komunizam nikako nisu isti. Komunizam nigdje nije ostvaren, kao ideja je nešto pozitivno – svi će ljudi biti braća, imati koliko im treba, neostvarivo je to. Put do toga je išao preko različitih modela. Jugoslavenski model se ne može uopće uspoređivati sa Staljinovim tvrdim modelom. To je neusporedivo s naci-fašizmom, koji je zločin u ideji i izvedbi, do kraja… U socijalističkom režimu je bilo zločina sigurno, ali ne u ideji, nego u zastranjivanjima…Partizanski pokret je omogućio da prestane bratoubilački rat, da pobijedi pravednost nad zlom, a fašizam je najveće zlo u povijesti”, smatra Mesić.

Osvrnuo se i na navode o tome da bi se mogao kandidirati za gradonačelnika Zagreba.

“Ima sada jedno razmišljanje da bih se mogao prihvatiti mjesta gradonačelnika Zagreba, ali teško bi bilo pobijediti Bandića”, zaključio je.