STEGOVNE MJERE U SABORU: Rekorderi po izbacivanju, opomenama i oduzetoj riječi

maras, bulj, zekanović, pernar, grmoja

Više od 140 opomena, 40 oduzetih riječi i osam udaljavanja sa sjednice – toliko stegovnih mjera izrečeno je u ovom sazivu Sabora.

Piše: Krisina Bubnjević

Saborski zastupnici kažu da je za sve kriv novi Poslovnik prema kojem se može raspravljati samo o temama koje su na dnevnom redu. Saznali smo što o stegovnim mjerama misle sami zastupnici koji su se prisjetili zašto su i sami opominjani u Saboru.

SDP-ov zastupnik Gordan Maras rekorder je po stegovnim mjerama – u ovom sazivu dobio ih je čak 37. Neujednačen je pristup predsjedavajućih, osobito Željka Reinera, ističe Maras te dodaje da je bitno govoriti.

“Ja imam taj svoj stil rasprave. Zastupam svoje stavove i stavove birača koji su me ovdje izabrali i ja od toga neću odustati. S te strane vjerujem da ću još opomena dobivati. Ono što sigurno mogu reći je da me nitko neće nositi iz Sabornice”, rekao je Maras.

Rekorder MOST-a je Nikola Grmoja – 25 stegovnih mjera. Dva puta je zbog svojih izlaganja udaljen sa sjednice Sabora. ‘Poslovnik se mijenjao kako bi se zaustavili najaktivniji zastupnici‘, ističe Grmoja.

“Naš zadatak kao oporbenih zastupnika je da upozoravamo na sve loše u hrvatskom društvu. Ja namjeravam to i dalje. Nisam tip koji je sklon ekscesima i neću nikada dopustiti da me izbace iz Sabornice. Iako mi je bila izrečena mjera udaljenja, ja sam mirno izašao s ljudima koji ovdje rade za male plaće jer neću dopustiti da me bilo tko nosi”, objasnio je Grmoja

Njegov stranački kolega Miro Bulj tvrdi da zastupnici nekada nemaju drugog načina za reći što žele. Ima 18 stegovnih mjera, a tri puta mu je oduzeta riječ.

“Oni su eutanizirali jednu debatu koja je u svim parlamentima Europe. Građani moraju znati da u svim parlamentima mora biti bučno”, poručio je Bulj.

Kriteriji nisu isti, slažu se Bulj i Grmoja, koji su se prisjetili nekoliko ne tako davnih primjera.

“Kada Martina Dalić galami na mene s klupe kao potpredsjednica Vlade to je normalno, nema opomena. Kada se premijer bahato osvrće prema saborskim zastupnicima, to ništa”, ističe Bulj.

“Imali smo premijera koji krši poslovnik i na moj upit odgovara na upit Mire Bulja što je kršenje Poslovnika, međutim predsjedavajući nije reagirao. Tek kada sam ja upozorio na to, onda mi je izrekao opomenu jer ušao u sukob s premijerom”, ispričao je Grmoja.

Oporba mora koristiti sve moguće alate da ukaže na svoje stavove i probleme, ističe SDP-ov zastupnik Željko Jovanović i napominje da podržava opomene kada su u pitanju ‘izgredi radi izgreda‘. Bivši ministar znanosti i obrazovanja u pet mandata je dobio nekoliko opomena.

“Žešće opomene su bile kada sam u mandatu premijerke Kosor i premijera Sanadera kada sam vrh HDZ-a optužio i prozvao u političkom smislu kriminalnom organizacijom zbog čega su mi čak skinuli imunitet. To se nije dogodilo u povijesti Hrvatskog sabora da se saborskom zastupniku zbog izgovorene riječi u Sabornici skine imunitet”, prisjetio se Jovanović.

A zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović dobio je stegovnu mjeru upravo zbog Jovanovića koji ga je, kaže, uvrijedio. Na kraju je zbog reakcije na uvredu dobio opomenu.

“Pozicija često koristi te mjere da bi lagodno prolazila kroz sjednice što zapravo nije u redu. Reći ću da jako puno ima populizma s jedne strane, ali s druge strane i s pozicije vlasti”, zaključio je Zekanović.

Ekscese u Saboru komunikolog Ivan Tanta komentira kao neozbiljnost institucije. Smatra da je to s jedne strane gluma, a s druge primitivizam.

“Ono što je u cijeloj priči interesantno je to da se dobar dio ovih ekscesa događa u trenutku kada su upaljene televizijske kamere. U onom trenutku kada su one ugašene nema potrebe za redikulizacijom parlamenta niti za bilo kakvom ekstravagancijom. Prema tome, u takvim situacijama se najčešće naši saborski zastupnici lijepo i skladno druže i nisu zapravo nikakvi neprijatelji”, komentirao je Tanta.

Da rezimiramo – najbuntovnija stranka je SDP sa 67 stegovnih mjera, a slijede ju MOST sa 50 te Živi zid s 38.

Treba istaknuti da je Ivan Pernar iz Živog zida zastupnik koji je najviše puta udaljen sa sjednice – čak pet puta. Vladajući HDZ u ovom sazivu Sabora dobio je samo devet stegovnih mjera, sve redom opomene. Ostale stranke imaju jednu do tri opomene, jer njihovi zastupnici u Sabornici, očito, biraju riječi.