SPLITSKA POSLA: Puljak ili Ramljak pobjeđuju sve, ali za to treba ući u drugi krug

Čak 14 lista i 11 kandidata za gradonačelnika Splita govore da će tamo biti svašta u prvom krugu izbora 16.5., ali i u samom finalu 30.5.

Nove opcije su osjetile da dvije velike stranke HDZ i posebno SDP na izbore izlaze oslabljene i da im se otvara prilika da konačno promijene odnose političkih snaga u gradu i županiji. Iako županiju mnogi podcjenjuju kao bitan faktor, bez nje nema formiranja vlasti u Splitu, što je formula koju uspješno primjenjuje Željko Kerum već 12 godina.

Favoriti za gradonačelnika prema dosadašnjim anketama su Vice Mihanović (HDZ), Željko Kerum (HGS), Ivica Puljak (Centar) i Branka Ramljak (nezavisna), (link na https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/koga-ce-splicani-izabrati-za-gradonacelnika-evo-kako-bi-danas-glasali-drugi-krug-je-iznimno-zanimljiv-20210324)  dok im računicu dodatno mogu zakomplicirati odnošenjem dijela glasova prvenstveno Jakov Prkić (Možemo!, Nova ljevica i Pametno za Split i Dalmaciju) na ljevici i Nansi Ivanišević (nezavisna uz potporu Domovinskog pokreta) na desnici.

Preostali kandidati su više-manje tu da bi sudjelovali od Ante Franića (SDP-HSU), Zdeslav Benzona (HSLS), Ivice Grkoviać (Most), Marija Popovića (Ujedinjena desnica: HSP, Hrvatski suverenisti, HKS i HRAST) pa do Siniše Vuce (HSS). SDP nikad lošiji, a HSS nikad smješniji – vrhunac komedije pod vodstvom Kreše Beljaka. (link na https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/anketa-u-splitu-se-vlast-smjenjuje-kao-na-pokretnoj-traci-ni-ovaj-put-ne-manjka-barem-zabave-koga-biste-vi-za-gradonacelnika-foto-20210422).

Slično je i s listama (link na SD https://slobodnadalmacija.hr/izbori-2021/predani-su-potpisi-11-kandidata-zeli-mjesto-gradonacelnika-splita-a-cak-je-14-lista-za-novo-gradsko-vijece-procesljali-smo-tko-se-na-njima-nalazi-1095106) jer će mnogima izborni prag od 5% biti nedostižan.

Hrvatska Demokratska Zajednica – HDZ, Željko Kerum – Hrvatska Građanska Stranka – HGS, Puljkov Centar te nezavisna lista Branke Ramljak koji nosi poznati poduzetnik Tomislav Mamić, vlasnik trgovačkog lanca TOMMY su favoriti i za gradsko vijeće. Socijaldemokratska Partija Hrvatske – SDP i    Hrvatska Stranka Umirovljenika – HSU doslovce se bore za politički život pod naletom MOŽEMO!, Nova Ljevica – NL i Pametno za Split i Dalmaciju koju nose Tamara Visković i Jakov Prkić, dok bi desnici kojeg vijećnika mogla odnijeti bivša ministrica Nansi Ivanišević pogurancem listi Domovinskog pokreta – DP. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li preostalih 7 lista skupiti i 7% zajedno:-).

Sve dosadašnje ankete (link na https://hr.n1info.com/vijesti/donosimo-rezultate-istrazivanja-koga-biraju-splicanke-i-splicani/ ) šanse za drugi krug daju prvoj četvoro već spomenutih kandidata. Tako u zadnjoj javno dostupnoj anketi još iz ožujka N1 vodi Mihanović (17,5%) ispred Keruma (16,6%), Puljka (13%) i Ramljak na (12%). Ankete iz zadnjeg tjedna kampanje pokazat će tko je u kampanji odradio posao i osigurao prvu poziciju i tko ima najviše šansi za drugi krug. Dok se stanje u Zagrebu vjerojatno iskristaliziralo ulaskom Jelene Pavičić Vukičević kojoj neke ankete daju najviše šansi za ulazak u drugi krug, Split će nam ostati enigma vjerojatno do zadnjeg dana prvog kruga.

Iako bi potom gradonačelnika mogli znati već navečer 16.5. jer je u drugom krugu sve prilično jasno. Branka Ramljak i Ivica Puljak, ako ga izbore, imaju realnu priliku pobijediti oba vodeća kandidata. Čak i Mihanović, prema ranije spomenutom istraživanju, pobjeđuje Keruma 34,5% prema 27,2%. Ali to neće biti tako lako pokazuje i napad na Puljka emitiranjem njegova pjevanja ustaških pjesama na jednoj svadbi 1994. (link što je dio njegovih birača definitivno usmjerilo put Prkića i Možemo i možda povećalo šanse Ramljak kao alternativi (link na https://www.telegram.hr/politika-kriminal/isplivao-stari-video-iz-90-ih-na-kojem-ivica-puljak-pjeva-ustaske-pjesme/) jer partizani, pardon ljevičari, ovakve ispade ne opraštaju.

Još je zanimljivije kako bi Ramljak (39,7 posto), čiji rejting raste, ali sporije nego što joj možda treba za pobjedu, u drugom krugu pobijedila HDZ-ovog Mihanovića (28,4). Glasači smatraju da je stručna i dokazana, da može pokrenuti Split, a veliku podršku daju joj žene koje kažu da se muški gradonačelnici nisu proslavili. Birače bi mogla osvojiti i među navijačima Hajduka, što nije beznačajno, jer je vezana uz Hajduk, gdje je bila predsjednica Nadzornog odbora, dok Tommy nosi listu.

Puljak ima možda više šansi ući u drugi krug od Ramljak, ali mu ih je donekle poremetila kandidatura Jakova Prkića koja mu možda oduzme potrebnih par postotaka potrebnih za finiš. Puljak tako pobjeđuje Mihanovića s 42,4 prema 32,9 posto, a izrazit je favorit u srazu s Kerumom (45.8 posto naprema 28.8).

Što se babi htilo, to se babi snilo rekao bi narod, treba prvo izvući birače u prvom krugu i potom ih motivirati u drugom. Sjetimo se drugog kruga 2017. godine i desetak tisuća protestnih nevažećih glasova kojima su birači prosvjedovali zbog nemogućnosti izbora između aktualnog gradonačelnika Andra Krstulovića Opare (HDZ) i Željka Keruma (HGS). Postoji silna pozitivna energija za promjene s ljevice i pitanje je hoće li se konačno pretvoriti u nešto konkretno (link na https://www.vecernji.hr/vijesti/analiticari-kerum-gubi-kontrolu-ljevica-sad-ima-povijesnu-priliku-jedan-potez-ih-dijeli-od-pobjede-1484973). Jer ako žele maknuti Keruma s vlasti, a on je taj koji vedri i oblači Splitom i županijom već 12 godine bez obzira tko bio na vlasti i gradonačelnik, potrebno je više od kavice s biračima na Rivi.